Beskæftigelsesfradrag i stedet for skattelettelser

Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) er ikke imponeret over naalakkersuisuts forslag om skattenedsættelser. Imens naalakkersuisut kalder det kaldes første skridt mod en samlet reform indenfor bolig-, social-, pensions- og skatteområderne, kalder GA det et skridt i den forkerte retning.
Skrevet af Peter Troelsen
29. september 2012 15:30

I et høringssvar fra juli måned har GA rettet kritik af forslaget og påpeget flere steder, hvor der i den grad var plads til forbedringer. GA mener ikke at forslaget lever op til de 3 hovedformål. Udvidelse af skattegrundlaget, bedre social balance og bedre rammer for vækst i samfundet.

-Det er vores opfattelse, at skattegrundlaget ikke bliver udvidet med det forslag naalakkersuisut har fremsat, snarere tværtimod. Et højere skattetryk på flere af de nuværende skattekilder skaber som hovedregel mindre økonomisk aktivitet og færre arbejdspladser. Vi har brug for flere arbejdspladser, og det er bare med at komme i gang. I øjeblikket ligger der flere gode tiltag og venter på godkendelse, blandt andet rubinminen, der alene ville skaffe mindst 50 arbejdspladser, fastslår direktøren i GA Brian Buus Pedersen overfor knr.gl.

En skattenedsættelse på 1 % vil så at sige vende den tunge ende nedad. De mennesker med højest indkomst vil også få mest ud af nedsættelsen. Det har samfundet ikke brug for. Derfor foreslår GA at man i stedet for indfører et beskæftigelsesfradrag, som er lige højt, uanset om man har en høj eller en lav indkomst.

-På den måde skaber vi en bedre social balance i samfundet, og vi får givet de ledige et ekstra incitament til at søge de ledige job, der er her i landet. Vi har brug for en effektiv beskæftigelsesindsats, og det fordrer en bedre koordination og et bedre samarbejde mellem det offentlige og det private. Desuden vil naalakkersuits tiltag betyde, at firmaer ikke mere har kapital til at starte nye tiltag op, og det er på både kort og på langt sigt skadeligt for Grønland, mener Brian Buus Pedersen.

Et af naalakkersuits hovedargumenter for skattenedsættelsen er, at det vil betyde at flere grønlændere vil vende tilbage til Grønland efter endt uddannelse i udlandet, men heller ikke her er der fælles fodslag mellem GA og naalakkersuisut.

-Jeg er sikker på, at det ikke vil lokke flere studerende hjem efter endt uddannelse. Det, der skal til i den anledning, er gode karrieremuligheder, en høj boligstandard og en sikkerhed for at man kan få sine børn passet. Ingen af de ting vil forslaget om nedsættelsen af skatten føre med sig. Samlet set vil jeg betegne det som en marginal justering uden overbevisende effekt, fastslår Brian Buus Pedersen, der mener, naalakkersuisut undervurderer de negative effekter, forslaget vil have.