Foto: KNR Inge S. Rasmussen

Kritik: Beløb til retsområdet er for lavt

40 mio. kroner ekstra over fire år til retsområdet i Grønland er for lidt, mener flere i Grønlandsudvalget i Folketinget. Ifølge Venstre er beløbet et skridt på vejen.

Det er godt – men ikke godt nok – når regeringen i finansloven for næste år foreslår at afsætte 10 mio. kroner ekstra om året til retsområdet i Grønland frem til og med 2021.

Sådan lyder det folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit til KNR.

- Jeg stiller mig meget kritisk over for, om de 40 mio. kroner er nok til det nødvendige løft på justitsområdet.

LÆS OGSÅ Regeringen vil afsætte 40 millioner til retsområdet i Grønland

Pengene skal bruges på retsområdet – det vil sige arbejdet i domstolene i Grønland - ud fra drøftelser med selvstyret. Men hele justitsområdet, som også omfatter politi og kriminalforsorgen, har brug for et stort løft, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- For eksempel er politibetjente jo anklagere inden for retsvæsenet og dem, der fremstiller den ene side af sagen i retten. Og derfor er det vigtigt, at man generelt giver et løft af justitsområdet.

Også formanden for Grønlandsudvalget, løsgænger Aleqa Hammond, påpeger, at justitsområdet i Grønland generelt lider af et økonomisk og kompetencemæssigt efterslæb sammenlignet med Danmark.

LÆS OGSÅ Flertal afviser bredt løft af justitsområdet

V og DF: Beløb til retsområdet er en start

Ifølge Justitsministeriet har man i dag ikke en generel opgørelse over, hvor meget den danske stat bruger på retsvæsenet specifikt i Grønland. Men ifølge finanslovsudspillet for 2018 har staten en udgift til hele rigsfællesskabets retsområde på 2,47 mia. kroner.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, mener Hans Brodersen, at de øremærkede 40 mio. kroner er en start. Men han erkender også, at beløbet hurtigt kan blive brugt.

LÆS OGSÅ DF og Socialdemokratiet støtter forbedringer på retsområdet

- Når man bare ser, hvad der kan være af eksempelvis rejseomkostninger og indkvartering (i Grønland, red.), så for de hurtigt ben at gå på, siger han og tilføjer:

- De midler, der er sat af, må vi i første omgang se om rækker. Og mangler der nogen, må vi kigge på det, fordi vi kan ikke være andet bekendt.

I regeringens grundlag står, at den vil arbejde for ens standarder på danske ansvarsområder i Grønland, som svarer til standarden i Danmark med fravigelser, der kan begrundes i grønlandske forhold.

LÆS OGSÅ Olsvig: Manglende overblik er et problem

Og ifølge Venstres grønlandsordfører Marcus Knuth er beløbet på 40 mio. kroner blot et skridt på vejen.

- Jeg synes, at det er et stort beløb. Og det er jo på ingen måde det sidste, vi gør. Vi har en løbende dialog med både selvstyret i Grønland og politiet i Grønland om, hvad vi hele tiden kan gøre bedre. Så det er skal jo bare ses som endnu et skridt på vejen for at gøre rets- og justitsområdet i Grønland endnu bedre.

Grønlandsudvalget i Folketinget har vedtaget at lave en beretning om forslaget til regeringen. Heri påpeger udvalget de forskellige medlemmers holdninger til udspillet på de 40 mio. kroner.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt