Bekymring på danske efterskoler: Grønlandske elever bliver væk i år

Færre grønlandske unger har i dette skoleår søgt mod en dansk efterskole. Det bekymrer Efterskoleforeningen i Danmark, som håber på opbakning fra politikerne.
Galtrup Efterskole i Danmark er en af de skoler, som hvert år modtager mange elever fra Grønland. Men på landsplan er antallet af grønlandske efterskoleelever i Danmark faldet med cirka 20 procent siden sidste skoleår. Foto © : KNR
19. januar 2021 12:51

I øjeblikket er et ophold på en dansk efterskole ikke, som det plejer.

Danske elever er sendt hjem på grund af corona, og grønlandske elever er enten hos en kontaktfamilie, rejst tilbage til Grønland eller nogle af de eneste tilbage på en efterskole med færre aktiviteter.

Faktisk har 60 grønlandske elever i skoleåret 2020/21 droppet at tage på efterskole i Danmark sammenlignet med sidste år, oplyser Efterskoleforeninigen i Danmark.

LÆS OGSÅ Ivik om lukning af efterskole: To måneder har været som to år

Det er en nedgang på cirka 20 procent. Og det bekymrer formanden for Efterskoleforeningen i Danmark, Torben Vind Rasmussen.

- Hvis vi ikke gør noget aktivt, kan vi måske se ind efter corona, at der kommer en vigende interesse fra Grønland i at tage på efterskole i Danmark, siger han til KNR.

Formand: Corona er en naturlig grund til nedgang

Knap 300 grønlandske unge har de senere år været på efterskole i Danmark. Erfaringen er, at det gør tilværelsen lettere, både fagligt og sprogligt, hvis de unge senere vælger at tage en uddannelse i Danmark.

Det er dog helt naturligt, at flere grønlandske unge har valgt at blive hjemme under corona-pandemien, siger Torben Vind Rasmussen.

Men bare ét år med nedgang i elevtallet fra Grønland, kan få konsekvenser flere år ud i fremtiden, frygter han.

Grønlandske elever på danske efterskoler

Skoleår 2016 / 2017: 271 grønlandske elever

Skoleår 2017 / 2018: 298 grønlandske elever

Skoleår 2018 / 2019: 291 grønlandske elever

Skoleår 2019/ 2020: 288 grønlandske elever

Skoleår 2020 / 2021: 228 grønlandske elever

Kilde: Efterskoleforeningen i Danmark 

Erfaringen er nemlig, at mange elever tager på efterskole, fordi deres søskende, venner eller andre i omgangskredsen har været det.

- Hvis der kommer et hul i den rekruttering, er det vigtigt, at vi som forening og måske også selvstyret kigger på, hvordan vi lapper det hul, så vi sikrer os, at vi i fremtiden også sender de elever, som gerne vil på efterskole i Danmark.

Efterskoleforeningen ønsker derfor, at politikere i både Grønland og Danmark støtter op om at sende grønlandske unge på efterskole i Danmark.

Penge er ikke problemet

Efterskoler i Danmark er private, som får betaling fra forældre og tilskud fra det offentlige til at drive skolen.

Men det er ikke af frygt for at miste indtægt, at efterskolerne nu råber vagt i gevær, siger formanden for Efterskoleforeningen. For faktisk går det så godt for de danske efterskoler, at de sagtens kunne trække endnu flere danske elever til.

- Det var måske i virkeligheden lettere for os og lave en PR-kampagne for danske elever, siger Torben Vind Rasmussen, men tilføjer:

- Men vi synes faktisk, at vi som danske efterskoler traditionelt set har haft en opgave, vi gerne vil løse med at løfte de grønlandske muligheder for at komme på efterskole i Danmark.

LÆS OGSÅ Fraråder på det kraftigste juleferien

Efterskoleforeningen holder møde med Grønlandsudvalget i Folketinget i næste uge. Derefter vil foreningen tage kontakt til Selvstyret med håb om, at politikerne og embedsfolk stadig støtter tilbuddet om et efterskoleophold i Danmark.

- Vi skal ikke sende nogen på efterskole, som ikke gerne vil det selv. Men vi skal sikre os, at de unge i Grønland er oplyst om muligheden for at komme på efterskole i Danmark, og hvad det kan give den enkelte, siger Torben Vind Rasmussen.