Ivik om lukning af efterskole: To måneder har været som to år

I denne og næste uge vender over hundrede grønlandske unge tilbage til danske efterskoler. For Ivik Broberg fra Nuuk er det et længe ventet gensyn.
De danske efterskoler er igen åben for elever. Det sker dog med regler om mindre elevgrupper og afstand til blandt andet lærerne. Foto © : KNR
21. maj 2020 17:18

Vink, råb og corona-hilsener på afstand kommer til at præge de danske efterskoler, når elever fra Grønland og Danmark vender tilbage på skolerne i denne og næste uge.

I de to måneder, efterskolerne har været lukket på grund af faren for coronavirus, er 150 grønlandske unge rejst hjem til deres familier i Grønland. Imens har 75 unge været hos pårørende, kontaktfamilier eller været samlet på Galtrup Efterskole i Danmark.

LÆS OGSÅ Grønlandske unge dropper danske efterskoler efter corona-lukning

En af dem, som i mandags vendte tilbage til sin efterskole, er Ivik Broberg fra Nuuk.

Han valgte at blive i Danmark og skifte livet på Rønde Efterskole nord for Aarhus ud med en tilværelse hos bedsteforældrene i Skive og kontaktfamilien i Vejle. Og det har været to lange måneder.

- Det har været mærkeligt at være hjemme, når man skulle have været på efterskolen. To måneder føltes bare som to år, og der skete intet. Alt var lukket.

Han valgte at blive i Danmark for at få mest muligt ud af onlineundervisningen, som efterskolen har tilbudt.

- Det var på grund af tiden, for vi skulle have fjernundervisning. Og hvis jeg skulle være med til det, mens jeg var i Grønland, skulle jeg op klokken fire, siger Ivik Broberg.

Selv om han undgik at skulle meget tidligt op for at få undervisning, har det alligevel været lidt af en nedtur.

- Det har været ret mærkeligt og kedeligt, fordi der ikke er nogen ved siden af dig. Det har været mærkeligt, siger Ivik Broberg.

Skoler åbner med afstand og regler 

Men fra denne uge bliver hverdagen igen lidt mere almindelig. Efterskolerne i Danmark har fået tilladelse til at åbne igen. Og Ivik Broberg er helt skarp på, hvad han har ventet mest på.

- At se vennerne og kontaktgruppen. Det er det, jeg har glædet mig mest til.

Også selv om hverdagen på Rønde Højskole ikke er helt, som inden coronavirussen lukkede Danmark.

Nye retningslinjer fra Undervisningsministeriet i Danmark kræver blandt andet, at eleverne opholder sig i såkaldte familiegrupper på højst otte elever.

LÆS OGSÅ Efterskoleelever i Danmark: Vi savner vennerne - og ture til Brugsen

I gruppen gælder kravet om én meters afstand ikke. Til gengæld skal eleverne hele tiden holde sig i familiegruppen og må ikke være tæt sammen med andre familiegrupper.

Og de nye regler har Ivik Broberg allerede oplevet.

- Det har vi kunnet mærke siden i går (mandag, red.). Vi må ikke gå ned til byen, og vi må ikke være i andres gange. Vi er delt op i familiegrupper, og det er dem, vi skal være sammen med.

De to måneders nedlukning har dog haft mærkbare konsekvenser for mange grønlandske elever. Hele 82 ud af i alt 225 grønlandske efterskoleelever har valgt at droppe ud af deres skole i Danmark.

Men det har Ivik Broberg ikke overvejet.

- Jeg er ret tilfreds med, at jeg er tilbage. For jeg vil gerne afslutte efterskolen og sige ordentligt farvel, siger han.