Efterskoleelever i Danmark: Vi savner vennerne - og ture til Brugsen

I otte uger har 34 grønlandske elever været i karantæne på Galtrup Efterskole i Danmark. 
09. maj 2020 11:26

- Jeg tænkte, at vi bare skulle vente lidt. Så åbnede skolen igen.

Inutsiaq Olsen fra Ilulissat var ikke så bekymret, da statsminister Mette Frederiksen (S) midt i marts lukkede alle skoler i Danmark, også efterskoler. Skolerne skulle lukkes i to uger på grund af coronavirus.

Mens alle godt 90 danske elever på Galtrup Efterskole i Nordjylland rejste hjem, tænkte han, at turen til København og videre til Ilulissat - og så tilbage igen var for lang.

- Jeg gad ikke til at tage flyveren igen-igen, siger Inutsiaq Olsen.

Foto © : KNR

Blandt 49 andre grønlandske elever på Galtrup Efterskole tænkte flere som han, blandt andre Paarnannguaq Samuelsen fra Qasigiannguit:

- Vi ville blive her, fortæller hun.

Men de to uger blev forlænget til fire uger - og så til otte uger.

Og nu har Inutsiaq, Paarnannguaq og 34 andre grønlandske unge været de eneste elever på Galtrup Efterskole i halvanden måned. Faktisk er de blandt de eneste elever i hele Danmark, der stadig bor og får undervisning på en efterskole.

16 af de i alt 50 grønlandske elever på efterskolen nåede dog at rejse til Grønland, inden luftrummet lukkede.

Aflyste fag og karantæne på skolen

Hverken Paarnannguaq Samuelsen, Inutsiaq Olsen eller andre elever på Galtrup Efterskole, som KNR har mødt, har dog fortrudt, at de er blevet på skolen. Også selv om hverdagen er forandret. 

Eleverne har fået lov at gå sent i seng på grund af tidsforskellen til Grønland, så de kan ringe og skype til venner og familie om aftenen. Derfor bliver morgenmaden bliver først serveret klokken 10, og undervisningen starter derefter. 

Men fag som blandt andet musik, idræt og valgfag er sløjfet. Tilbage er kun matematik, dansk og engelsk. Derudover er morgensang, foredrag, koncerter og andre fællesaktiviteter aflyst.

Foto © : KNR

Det samme er ture uden for skolens område for at hindre, at der kommer coronavirus ind på skolen.

- Vi har en kiosk på skolen, fordi vi ikke kan gå til Brugsen på grund af corona, fortæller Stevie Olsen fra Sisiumut, som viser KNR rundt på skolen.

Efter skoletid er der adgang til skolens idrætshal, e-sport-rum, designlokalet og andre aktivitetsrum. Men det hele kræver ekstra rengøring og brug af håndsprit. Og så forsøger eleverne at holde et par meters afstand til de lærere, som ikke bor på skolen, og derfor kan bringe nye bakterier ind på skolen. 

Men hverken elever eller lærere har vist tegn på sygdom.

I stedet har det værste været savnet til de andre elever. Mest af alt de, som nu i flere uger har befundet sig på den anden side af Nordatlanten.

- Vi savner mest de grønlandske elever, siger Stevie Olsen.

Efterskoler må åbne igen

Men der er forandringer på vej.

Statsminister Mette Frederiksen har nu meddelt, at eleverne fra 6.-10. klasse igen kan komme i skole fra mandag 18. maj. Og Galtrup Efterskole er klar til at tage imod alle eleverne igen, men der bliver mange regler, siger forstander Jens Hvid. 

- Vi skal arbejde i familiegrupper, hvor eleverne færdes i hverdagen sammen med dem, de bor sammen med. Og det vil være få lærere, som de har berøring med. Skal vi lave store forsamlinger, er der uden for med sikkerhedsafstand. Heldigvis er det jo forår i Danmark, så det kan godt lade sig gøre, siger han.


 

Nedlukning: Grønlandske elever på danske efterskoler:

  • 11. marts: Regeringen lukker alle skoler i Danmark i to uger. Elever, der ikke kan rejse hjem, må blive  på efterskoler og modtage undervisning
  • 12. marts: Naalakkersuisut opfordrer grønlandske elever på danske efterskoler til at rejse til deres værtsfamilie eller blive på skolen
  • 14. marts: Naalakkersuisut oplyser, at grønlandske elever på danske efterskoler kan rejse hjem, hvis de søger om hjemrejse
  • 23. marts: Regeringen forlænger lukningen af danske skoler til 14. april
  • 6. april: Regeringen aflyser alle afgangsprøver i 9. og 10. klasse i Danmark og forlænger lukningen af danske skoler yderligere til 10. maj.