Grønlandske unge dropper danske efterskoler efter corona-lukning

Torsdag letter et fly til Danmark med grønlandske efterskoleelever. Men over halvdelen af de grønlandske unge, som er rejst hjem under nedlukningen, dropper helt ud af efterskolerne.
Der bliver tomme pladser på flere danske efterskoler den næste måned. 82 grønlandske elever har nemlig valgt at droppe ud af efterskolen under nedlukningen. Foto © : KNR
20. maj 2020 04:01

Torsdag aften - Kristi Himmelfarts Dag - lander et fly fra Air Greenland i København med blandt andet grønlandske efterskoleelever.

Det sker, efter Selvstyret og De Grønlandske Huse i Danmark har forsøgt at samle så mange elever som muligt, så de kan komme tilbage på deres efterskoler i Danmark.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Unge kan rejse tilbage på uddannelse i Danmark

Mandag åbnede de danske efterskoler nemlig igen efter to måneders nedlukning som følge af coronakrisen.

Men foreløbig har 82 grønlandske efterskoleelever valgt at blive hjemme i Grønland og dermed ikke fuldføre skoleåret i Danmark.

Det oplyser Uddannelsesstyrelsen under Selvstyret til KNR.

I stedet starter kun 68 ud af de 150 grønlandske unge, som har valgt at rejse hjem fra efterskoler i Danmark, igen på efterskole. Ud af dem bliver to i Grønland og modtager fjernundervisning fra efterskolen.

Flyafgang igen næste uge 

Nogle af de elever, som dog ønsker at komme tilbage til Danmark og afslutte deres efterskoleophold, har haft svært ved at nå til Kangerlussuaq torsdag. De skyldes især indenrigstrafikken, som stadig er på lavere blus end normalt.

De får i stedet muligheden tirsdag i næste uge, når Air Greenland igen har en planmæssig afgang til København, oplyser Uddannelsesstyrelsen.

LÆS OGSÅ Nedlukning: Grønlandske elever har haft sparsom undervisning

En del familier har også selv købt en flybillet til deres barn uden om De Grønlandske Huse og Selvstyret. De kan få pengene til flybillettet tilbage fra Selvstyret, hvis familien modtager økonomisk støtte til efterskoleopholdet. 

I alt er der indskrevet 225 grønlandske unge på efterskoler i Danmark i skoleåret 2019-2020. Med den seneste opgørelse hos Uddannelsesstyrelsen er det kun 143, som tegner til at færdiggøre skoleopholdet i Danmark. 

Langt hovedparten af grønlandske elever på danske efterskoler har afsluttet folkeskolen i Grønland.