Beklager du kan ikke stemme

Når man som førstegangsvælger er på vej til at sætte sit kryds er det en stor ting. Derfor er skuffelsen også tilsvarende stor, når man finder ud af, at en anden har brugt ens cpr-nummer og har stemt i stedet for en selv. Det kan lade sig gøre her i Grønland, da der ikke er valgkort eller andre former for krav om legitimation.
12. marts 2013 18:24

Da Inaluk Møller Lund fra Nuuk havde glædet sig til at gøre brug af sin demokratiske ret til at stemme, fik hun at vide at en anden person havde brugt hendes cpr-nummer for at stemme. Hvordan det kan lade sig gøre i en velfungerende demokrati er sikkert alt for svært at svare på. Under alle omstændigheder er det katastrofalt, at man i Grønland på den måde kan blive udsat for valgsvindel.

-Der var allerede sat et kryds ved mit navn. Det er ret irriterende. Endelig skulle man stemme, og man havde glædet sig til at stemme, men så får man at vide, at man allerede har valgt en. Men der var ikke noget at gøre, for det kunne jo være snyd, og de undskylder meget, og jeg kunne bare klage til klagenævnet hvis det var, sagde de, siger Inaluk Møller Lund fra Nuuk.

Fra lederen af valgstedet i Nuuk, Karno Lynge, er der ikke det store smil at finde, men hun indrømmer at det kan ske. Hvis man skal sikre det ikke sker, så er man nødt til at lave valgsystemet om. Det må stå højt på dagsordenen ved næste samling i Inatsisartut.

-Vi har undersøgt sagen, og det har vist sig, at være svært at sige, hvad der præcist er sket. Vi har ikke med sikkerhed kunne sige om vedkommende har stemt, eller om der er sket en fejl ved afkrydsning af navne på navnelisten. Men en eller anden fejl er der desværre sket, og det er beklageligt, siger Karno Lynge.