VIDEO Behov for grønlandsksprogede soldater

Der er behov for grønlandsksprogede soldater i Grønland. For eksempel i søværnet.
Skrevet af Pipaluk Høegh
01. oktober 2015 17:36

- Vi vil gerne have flere, så derfor gør vi en indsats for at få flere ansat i forsvaret, siger Kim Jesper Jørgensen, chef for Forsvarsministeriets Planlægnings- og Operationsafdeling til KNR.

Her i sommer blev der gennemført en oplysningskampagne i syv byer, for at reklamere for forsvaret og der er interesserede.

- Jeg vil gerne starte på en uddannelse i Forsvaret når jeg er færdig med skolen, sagde Aqissiaq Møller Lynge i maj til KNR.

Læs også BILLEDER Forsvarets Informationsdag trak mange unge til i hovedstaden

111 interesserede fra Grønland gennemførte fysiske og teoretiske prøver, men de skal gennem en prøve i Danmark for at blive konstabel.

- Som vi for første gang gjorde her i år i Grønland, hvor vi fra forsvarets side orienterede om, hvad er det vi har af uddannelser, hvor man giver unge mennesker mulighed at blive testet, at blive afprøvet, siger Kim Jesper Jørgensen.

Foreløbigt to hvervet

Efter hvervekampagnen er der foreløbig to, som har en aftale om, at begynde en uddannelse indenfor søværnet. Men der forventes flere.

- Jeg er jo i løbende dialog med Piareersarfik studievejledningerne og de fortæller mig, at der er flere unge grønlændere der vil meget gerne vil til Danmark og gennemføre uddannelser, så jeg er helt sikker på, at der kommer flere i løbet af oktober, november og længere frem, siger major Torben Grinderslev fra Forsvarsministeriet til KNR.

Læs også VIDEO Grønlandsk soldat med på følgeskibet til Dannebrog

Det formodes, at baggrunden for den lille interesse for konstabeluddannelsen, er at uddannelsen foregår i Danmark og at det danske sprog er en hindring. Men det forventes at interessen vil stige, når flere grønlændere bliver hvervet.

- Så jeg har bestemt masser af tiltro til at det nok skal lade sig gøre, og at der er flere der gerne vil starte, siger Torben Grinderslev.

For der er behov for grønlandsksprogede soldater.

- Sproget synes jeg er en helt indlysende ting når man opererer i de grønlandske farvande, så er det en klar fordel at der er besætningsmedlemmer der kan tale grønlandsk, siger Kim Jesper Jørgensen.

Læs også Arktisk Kommando til SAR øvelse