Arktisk Kommando til SAR øvelse

Så er vi kommet til havs. Kemikalier flyder ud i vandet. Sårede har brug for hjælp. Arktisk Kommando er på arbejde. Flåden var torsdag på en stor øvelse med besøg fra både Kina, USA og det danske forsvarsministerium
Skrevet af Paarnaq Hansen
26. september 2015 12:51

Der var stort drama da Arktisk Kommando holdt SAR øvelse. Gæsterne fra udlandet fik en introduktion til, hvordan Arktisk Kommando arbejder i de barske arktiske egne. Blandt andet deltog de i redningsøvelsen fra skibet Triton.

- Lige i øjeblikket er de lige kommet om bord, og de har lige fået en instruktion over, hvordan man gebærder sig på sådan et skib. Og det der sker nu, er at skibet afgår fra Nuuk havn. Så lige nu så er stemningen stille og rolig og så venter vi bare på der sker et eller andet, siger hav- og miljøofficer hos Arktisk Kommando Nils Westergaard. 

Læs også GE: Følg gældende forvaltningsplan for rejefiskeriet

Gæsterne går rundt på skibet. En af de besøgende er Jiyu Zhang fra det kinesiske forsvarsministerium, og han har et godt indtryk af Grønland.

- Det er meget smukt. Smukke landsskaber. Noget sne. Smuk by med smukke bygninger. Meget farverigt.

Dog synes han det er koldt.  

- Det er ret koldt, selvom det stadig er sommertid, jeg tror det er meget koldere om vinteren, siger Jiyu Zhang. 

Mens gæsterne vises rundt i skibet, starter alarmen.

-Det der er sket lige nu, det er at øvelsen er sat i gang, det vil sige vi har fået et melding om at et skib har ramt et isbjerg, der er kommet hul i det og der er behov for assistance.

Læs også Inatsisartut har fået sin egen iPad-app

Og redningsaktørerne suser afsted i deres store røde dragter i deres gummibåd. Og nu skal Sanna skibet reddes. 

- Vi har Sanna, som vi er ved at assistere, og det man har fundet ud af, er at der er brug for assistance til dem der er såret, og derudover har der fundet et kemikalieudslip sted, og nu vil man finde ud af, hvad er det for nogle kemikalier?

Redningsmændene har nu reddet 11 mænd af de 18 der var om bord skibet. Og tre af de sårede blev også hentet.

-Det helikopteren gør nu, er at evakuere de tilskadekommende fra skibet. Vi har fundet ud af at kemikaliet fra skibet er saltsyre, og saltsyren er løbet ud i vandet og har genereret klor, og det er meget giftigt. Og det har påvirket nogle af besætningsmedlemmerne derovre, fortæller Nils Westergaard.

Læs også  Air Greenland vinder SAR

Redningsøvelsen skete hurtigt og effektivt, desværre var een afgået ved døden, men resten blev reddet og lægerne på skibet hjalp de mange sårede, mens tre blev evakueret med helikopteren. 

-Vi har afsluttet indsatsen derovre, vi har reddet alle der skulle reddes, der er desværre een der er omkommet, een der har ligget i vandet i alt for lang tid. Så der var et tab, men ellers er øvelsen afsluttet med et rigtig godt resultat, vi har fået testet alt det vi gerne ville. Så nu takker vi af, slutter hav- og miljøofficer hos Arktisk Kommando Nils Westergaard.