Befolkningen får en stemme om Grønlands fremtid

Befolkningens syn på forandringer og fremtid bliver undersøgt i et nyt stort projekt i disse uger. Forskningssamarbejdet Greenland Perspective har inviteret 1400 af landets borgere til at deltage i en større undersøgelse om Grønlands fremtid.
Hans Peter Mønsted og Ulunnguaq Markussen er to af forskningsassistenterne på projektet. Foto © : Greenlandic Perspectives
05. august 2018 13:59

1400 borgere her i landet har inden for den seneste tid fået en grøn konvolut ind af døren. En invitation til undersøgelsen Greenlandic Perspectives Survey.

Og snart vil de også få et besøg. To hold forskere er taget på en otte uger lang rejse rundt i landet for at besøge de inviterede borgere og spørge om de vil deltage, forklarer Navarana Davidsen, der er en af projektets forskningsassistenter.

- Vi spørger dem selvfølgelig om de har lyst til at være med og det er helt frivilligt. Der er 80 spørgsmål i undersøgelsen, der skal svares på. Og så får de spørgeskemaet og vi aftaler en tid, hvor vi henter den igen. Så kan de sidde roligt derhjemme og svare på spørgsmålene, siger hun.

LÆS OGSÅ Forskere planlægger fremtiden i Arktis

Forskerne er varsomme med at sige for meget om undersøgelsen, for at undgå at påvirke deltagernes svar. Men håbet er blandt andet at få et billede af befolkningens syn på både fortiden og fremtiden.

- Det er en survey, der handler om befolkningen i Grønlands syn på fremtiden og de forandringer som grønlænderne oplever, for eksempel i forhold til økonomi, politik og klima, siger hun.

De tilfældigt udvalgte borgere er fra 18 år og opefter og kommer fra alle dele af landet.

Indtil videre er der blevet taget godt imod forskerne, når de banker på, fortæller Navarana Davidsen.

LÆS OGSÅ Usikker fremtid koster borgere

- Der er rigtig mange, der virker meget interesserede i vores projekt. Og så er der nogen få, der ikke har lyst til at være med. Men langt de fleste virker rigtig interesserede og er meget tilfredse med at vi kommer og banker på deres døre, siger hun.

Ifølge planen afslutter forskerne indsamlingen af data og rejsen rundt i landet den 12. september, hvor de foreløbige resultater også vil blive præsenteret. Og der er store forhåbninger til, at mange kan bruge undersøgelsens resultater.

- Vi håber, at undersøgelsen kan bruges til understøtte fx debatter, forskning og beslutninger på de områder, som undersøgelsen dækker, da den giver indblik i, hvad den grønlandske befolkning synes om centrale emner, siger Allan Peter Olsen, der er projektkoordinator for Greenland Perspective i Nuuk.

LÆS OGSÅ Seminar om fremtidens turisme

Forskerholdet, der udfører undersøgelsen består af forskere fra Københavns Universitet og fem forskningsassistenter fra forskningsinstitutioner her i landet.

Greenland Perspective, der står bag undersøgelsen, er et samarbejde mellem Ilisimatusarfik og Københavns Universitet.

De røde prikker på kortet viser, hvilke byer og bygder forskerne besøger.

På kortet ses nogle af de byer der er blevet udvalgt til at svare i undersøgelsen