Foto: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA./Flickr

Rapport: Forskere planlægger fremtiden i Arktis

En omfattende international rapport giver anbefalinger til at klare fremtidens udfordringer i Arktis. Rapporten kommer fra Arktisk Råd og er lavet af forskningsinstitutioner fra Grønland, Danmark og Canada.

Undersøgelsen af fremtiden og udfordringerne i Arktis har taget udgangspunkt i Baffinbugten, Davis Strædet, Vestgrønland og det østlige Canada.

Her har forskerne taget udgangspunkt i syv forskellige temaer: Levende ressourcer, råstofudnyttelse, skibsfart, infrastruktur, turisme, sundhed og uddannelse.

Hvert tema er blevet analyseret af en gruppe forskere, der efterfølgende er kommet med forslag til hvordan samfundet bedst ruster sig til fremtiden - både til de kommende år men også op til 50 år ud i fremtiden.

LÆS OGSÅ Konference sætter fokus på arktisk infrastruktur

Der er mange forskellige forslag. Nogle er meget konkrete, som at lave vejledninger for byggeri, der tager højde for at permafrosten tør.

Mens andre forslag skal gøre samfundet mere robust overfor en uforudsigelig fremtid. For eksempel, at sikre bedre boligstandard, bedre uddannelsesniveau eller en katastrofefond der for eksempel skal støtte fåreavlere, der bliver ramt af tørke.

- Arbejdet har været udfordrende. Der er kæmpe usikkerheder på klimaudviklingen og ikke mindst på verdensøkonomien. Og det har været nyt både for Arktisk Råd og for mange forskere at arbejde så meget på tværs af discipliner om fælles analyser og forslag, fortæller forsknings- og rådgivningschef Anders Mosbech, Aarhus Universitet.

I september afholdes der en række workshops i Nuuk, hvor rapportens forslag og overvejelser bliver fremlagt.

LÆS OGSÅ Norsk projekt kaster lys over fiskene i Arktis

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt