Bamser skal trøste børn i en svær stund
På et bord på politistationen i Nuuk ligger tre små hvide og brune bjørnebamser i blå uniformer og med et sort slips om halsen.
De er små i størrelsen, passer til en barnehånd, er iført en politiuniform, og er lette at overse i en hverdag med uniformerede politibetjente, tavler med strategier og bimlende telefoner.
Men bamselommevennerne, som politiet kalder dem, kan gøre en stor forskel for børn, som bliver af hentet af politiet i forbindelse med eksempelvis husspetakler eller ulykker.
I 2023 var 401 barn indblandet i husspetakler i Grønland. Tallene har ligget på mellem 300 og 500 anmeldelser om året de sidste fem år. Det viser politiets årsstatistik.
- Forhåbentlig kan bamsen være med til at hjælpe nogle børn, som står i en meget svær situation, hvor man kan have brug for en ven. Så kan man tage bamsen med sig i livet efterfølgende og måske bruge den til at huske tilbage på noget godt i en svær tid, siger Anton Bøgh, der er politibetjent ved Grønlands Politi og initiativtager til bamserne.
Går lige i hjertet
Idéen med bamselommevenner kommer fra politiet i Danmark, hvor man i nogle år har delt bamserne ud til børn.
Anton Bøgh, der også har arbejdet for politiet i Danmark, kunne se, at bamserne gjorde en positiv forskel. Og det håber han, de også vil gøre her i landet.
Derfor søger politiet frivillige, der har lyst til at strikke de små bamser.
- Når jeg kører patrulje, kan jeg se, at der er nogle børn, som har brug for støtte. I selve momentet kan bamserne derfor være en løsning for børnene til at flytte fokus, siger han.
Betjentene har derfor besøgt skoler, børnehjem, institutioner og kirker for at dele opskrifter ud til bamserne og fortælle om projektet.
En af dem, der er klar med strikkepindene, er Nive Brøns, der ejer garnbutikken NaNi Nuuk.
Hun har inviteret til strikkeaften i garnbutikken, hvor de strikkeglade kan strikke bamser til politiet af overskydende garn fra butikken. Opskriften på bamsen har hun fundet på politiets hjemmeside.
- Det er vigtigt, at man gør noget for børns velfærd og i svære situationer. Det går lige i hjertet, siger hun.
Strikkeaftnerne finder sted i butikken tirsdag den 3. september og 10. september. Det første arrangement var tirsdag i sidste uge, hvor fem personer dukkede op. Og det resulterede i fem bamser.
- Så her kan man få brugt en masse garnrester og gøre en god gerning samtidig, siger hun.
Bamser med omsorg
Ifølge Anton Bøgh gør de frivilliges strikkeevner en stor forskel.
Det vækker nemlig større glæde, at nogle mennesker har brugt tid på at lave bamserne til børnene, fremfor blot at købe en stor pose ens bamser, siger han.
- Vi vil rigtig gerne have folket i ryggen, og lade folk gøre en forskel.
Derfor er det også helt fint, hvis man ønsker at strikke i nogle andre farver eller udfordre opskriften på bamserne.
- Jeg vil hellere aflevere 100 bamser, der er grønne og lyserøde og forestiller, hvad man har lyst til at strikke, end jeg ikke vil aflevere nogle bamser. Så alt er tilladt, så længe det kan komme i lommen, siger Anton Bøgh.
Hvis man har kastet sig over strikketøjet, kan bamserne afleveres på de lokale politistationer rundt omkring i landet.