Bagger: Positive tilbagemeldinger om handelsaftale med Storbritannien

Efter Boris Johnsons massive valgsejr er Brexit rykket nærmere, og i Selvstyret arbejder man på at sikre den grønlandske eksport til landet.
Ifølge Ritzau vil Johnsons regering på fredag præsentere et lovforslag, der baner vejen for en godkendelse af brexit i Underhuset. Foto © : Tiocfaidh ár lá 1916/Flickr Creative Commons
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. december 2019 05:52

I sidste uge fik lederen af Det Konservative Parti, Boris Johnson, et solidt mandat til at få sat gang i Brexit.

Johnsons parti fik nemlig absolut flertal i Underhuset, og det fik blandt andre statsminister Mette Frederiksen til at spå, at brexit derfor vil blive gennemført indenfor ganske få måneder.

LÆS OGSÅ Grønlandske rejer og torsk slipper gennem afgørende nåleøje ved brexit

Ifølge naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, har Selvstyret fået gode tilbagemeldinger på muligheden for at indgå en handelsaftale med Storbritannien, der skal gælde efter Brexit:

- Vi har derfor haft uformelle møder og samtaler med ministerier i Storbritannien og har fået positive tilbagemeldinger omkring muligheden for en handelsaftale med Storbritannien, skriver Ane Lone Bagger i en mail til KNR.

Færøerne indgik handelsaftale i januar

Handelsaftalen skal sikre den store grønlandske eksport af blandt andet kogte og pillede rejer til landet, når de nuværende handelsaftaler via EU falder væk.

Foto © : Ane Lone Bagger
- Vi har derfor haft uformelle møder og samtaler med ministerier i Storbritannien, og har fået positive tilbagemeldinger omkring muligheden for en handelsaftale med Storbritannien, skriver Ane Lone Bagger i en mail til KNR.

Færøerne indgik en handelsaftale med Storbritannien allerede i januar, men det har Grønland været forhindret i.

Ane Lone bagger har tidligere oplyst, at på grund af Grønlands øvrige aftaler med EU, kan Grønland først indgå en aftale med Storbritannien, når Brexit er på plads.

Og det kan det være meget snart. Ifølge Ritzau vil Johnsons regering på fredag præsentere et lovforslag, der baner vejen for en godkendelse af brexit i Underhuset.

Bagger: Embedsmænd arbejder på sagen

- De nugældende handelsrammer, som Grønland har med Storbritannien, er betinget af Storbritanniens hidtidige medlemskab af EU – dette ændrer sig nu, skriver Ane Lone Bagger.

Hun oplyser, at de nuværende handelsbetingelser med Storbritannien gælder til slutningen af 2020, og Selvstyrets embedsmænd har arbejdet på at opbygge et godt forhold til til de britiske ministerier med henblik på forhandling af en aftale:

LÆS OGSÅ Færøerne og Storbritannien skriver under på frihandelsaftale

- Og måske har det virket, for den britiske regering har ikke medtaget grønlandske produkter i den liste af produkter, som regeringen havde tænkt sig skal pålægges toldafgifter i tilfældet af No Deal-Brexit. Derudover har vi gjort opmærksom på, at britiske fiskere også har kvoter i grønlandsk farvand, skriver Ane Lone Bagger.