Børnetalsmanden efterlyser forståelse for autisme

Der mangler forståelse for børn med autisme, siger Børnetalsmanden og peger på, at Folkeskolen har svært ved at løfte sit ansvar.
Foto © : MIO
02. april 2016 16:20

Eleverne med autisme har, på lige fod med andre elever, ret til en afgangsprøve. Den udmelding kommer fra børnerettighedsinstitutionen MIO i forbindelse med FN´s internationale autistdag den 2. april.

Læs også Særlig hjælp til børn med handicap

Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge gør det yderligere klart, at MIO oplever at der ofte mangler forståelse for de udfordringer børn med autisme.

- Den der manglende forståelse, der tror vi simpelthen, at et større kendskab til hvad autisme er, og hvad det er for måder man kan komme ind og have med dem at gøre er noget det der bliver efterlyst, siger Børnetalsmand Aviaja Egede Lynge til KNR.

Misforståelser der gør ondt

Helt konkret nævner hun en 11-årig dreng hun kender til, som begyndte at tro, at han var uintelligent og dum. Noget der gjorde, at han mistede lysten til at leve.

- Simpelthen på grund af, at der var så mange misforståelser omkring den han er. Hvis man prøver at sætte sig ind i sådan et barn og den verden han lever i, så tror jeg vi at gøre med en helt anden kultur, siger Børnetalsmanden.

Det er ikke mindst i folkeskolen, at MIO ser problemet med den manglende handicapforståelse.

Læs også Større viden om autisme hjælper både forældre og børn

Her oplever organisationen, at der ofte ses en generel mangel på handicapforståelse hos de ansatte på skolerne. Folkeskolelærere oplyser til MIO at der er elever, der har gået i en såkaldt almen klasse de første 3 - 4 år af deres skolegang, før de fik diagnosen autisme.

- Nogle af disse elever er fagligt velfungerende, men er ofte traumatiserede af de oplevelser, de har haft de første skoleår, så de nægter at få undervisning i et eller nogle fag i de såkaldte almene klasser, lyder det fra MIO.