Børnetalsmand om kampagne mod overgreb: For stort ansvar at give børn

Hvis politiets kampagne for at få børn og unge til at anmelde seksuelle overgreb skal lykkes, skal voksne hjælpe børnene med at anmelde, siger børnetalsmand.
- Det er en god initiativ, men vi voksne skal også være med til, at bære ansvaret. Børnene skal støttes, og hvis et barn skal gøre det alene er det for meget, siger Aviâja Egede Lynge. Foto © : KNR
Skrevet af Ane-Marie Petersen
06. februar 2020 11:25

Det er en god ting, at politiet har igangsat en kampagne for at få børn og unge til at anmelde seksuelle overgreb, men det er ikke børnenes ansvar alene. Sådan lyder det fra børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge.

Otte gange så mange anmeldelser i Grønland

- Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og Færøerne.

- I 2018 var der der i alt 436 anmeldelser om seksualforbrydelser.

- Antallet har været stigende siden 2015, hvor der var 295 anmeldelser.

- I 2018 havde Grønland otte anmeldelser om seksualforbrydelser pr. 1000 indbyggere. 
I Danmark er der 1,1 anmeldelse pr. 1000 indbyggere. 
På Færøerne er der 1,0 anmeldese pr. 1000 indbyggere.

- I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge pr. indbygger.

- Det er alt for stort ansvar at give børnene. Det er et godt initiativ, men vi voksne skal også være med til at bære ansvaret. Børnene skal støttes, og hvis et barn skal gøre det alene er det for meget, siger hun.

LÆS OGSÅ Ny kampagne skal få børn og unge til at anmelde seksuelle overgreb

Onsdag lancerede Grønlands Politi en kampagne, der skal skal oplyse om, hvordan seksuelle overgreb skal anmeldes til politiet, så politiet får flere anmeldelser, og tabuelt om seksuelle overgreb brydes.

Politiet: Tal med en voksen

I en video slår politiet fast, at det er vigtigt, at børn taler med en voksen, hvis de har været udsat for grænseoverskridende adfærd eller overgreb. Det kan eksempelvis være en forælder, en ældre søskende, en lærer, en politibethent eller en ansat i sundhedsvæsenet.

- Det er nødvendigt, at politiet får at vide, hvad der er sket, så du kan få hjælp, og politiet kan få fat på den, der har gjort det. Hos politiet anmelder du, hvad der er sket.

- Du kan selv gå til politiet, eller du kan få en voksen til at gå med dig. Du kan altid ringe til os på 701448 eller besøge os på den lokale politistation, lyder det i videoen.

LÆS OGSÅ Seksuelle overgreb: Børn i Danmark bliver afhørt inden for tre uger

Desuden påpeger politiet også, at man i bygderne kan tale med kommunefogeden, som kan hjælpe med kontakten til den lokale politistation. Særligt dét har Aviâja Egede Lynge bidt fast i.

- Virkeligheden er, at i nogle tilfælde så ved man ikke, hvem det er, der er kommunefoged. Eller kommunefogeden kan være i familie med krænkeren.

- Selvom jeg synes, at det er en god ting, som politiet har startet, så mener jeg, at det skal stemme overens med virkeligheden, siger hun.

Ifølge politiet er kampagnen primært henvendt til børn og unge, men det er også en opfordring til andre om at holde et vågent øje med børnene og hjælpe dem med at anmelde overgreb.