Børnetalsmand: Naalakkersuisut har ikke lyttet til unge med selvmord tæt inde på livet

Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge kritiserer, at Naalakkersuisut ikke har været gode nok til at inddrage unge i deres tidligere forebyggelsesstrategi mod selvmord.
Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge ønsker mere inddragelse af unge i forebyggelsesstrategi mod selvmord. Foto © : KNR
21. marts 2022 08:09

Selvmord blandt unge har længe været et af de mest presserende problematikker i Grønland og er det fortsat.

Derfor er det problematisk, at Naalakkersuisut ifølge Børnetalsmanden Aviâja Egede Lynge ikke har inddraget unge i den tidligere strategi for selvmordsforbyggelse.

- Jeg synes, at det er dybt kritisabelt, og også dybt bekymrende, at når vi ser på den sidste strategi for selvmordsforebyggelse fra 2013 til 2019, så har man stort set ikke hørt dem, det handler om, siger Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge og fortsætter:

- Vi står nu i 2022, hvor Naalakkersuisut først skal til at lave en hel ny strategi. Vi står med nogle tal, der ikke har ændret sig, og vi står samtidig med et stigende antal selvmordstrusler.

LÆS OGSÅ MIO om børnekonvention: Øremærk penge til inddragelse af borgerne

I 2021 begik 49 mennesker selvmord, mens Grønlands Politi modtog 1309 selvmordstrusler. Det er det højeste antal selvmordstrusler i fem år.

Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier Paneeraq Olsen oplyser, at inddragelse af unge er en prioritetet i regeringens nye forebyggelsesstrategi mod selvmord, der bliver præsenteret til efteråret.

- Man kan altid gøre ting bedre, og man lærer også af sine fejl. Vi bliver nødt til at gøre det på en anderledes måde. Den nye strategi, vi arbejder med, skal være tydeligere og henvende sig til unge, siger Naalakkersuisoq Paneeraq Olsen.

LÆS OGSÅ Gymnasie-eleverne i Nuuk ville snakke om selvmord og selvstændighed med Mette Frederiksen og Múte B. Egede

Grønlands Børnerettighedsinstiution har startet et projekt, hvor de taler med unge mennesker, som selv har selvmordstanker eller har selvmord tæt inde på livet. Projektet skal munde ud i en række anbefalinger til forebyggelse mod selvmord, som skal udgives på den internationale dag for forebyggelse mod selvmord den 10. september.

Ifølge Børnetalsmanden er det vigtigt, at unge bliver hørt.

- Det er de unge, der er eksperterne her. Vi har alt for længe haft kutyme for i Grønland at lave strategier for målgrupper i samfundet uden at inddrage dem, det handler om, siger Aviâja Egede Lynge.

Hvis du oplever selvmordstanker, kan du henvende dig hos Tussannga på tlf. 80 11 80.