Gymnasie-eleverne i Nuuk ville snakke om selvmord og selvstændighed med Mette Frederiksen og Múte B. Egede

Eleverne stillede svære og dilemmafyldte spørgsmål, sagde statsministeren, Mette Frederiksen der tirsdag var i gymnasieelevernes krydsild.
Eleverne på GUX Nuuk fra 2.T og 3. T stiller nogle spørgsmål til Statsminister og formand for Naalakkersuisut. Foto © : KNR
Skrevet af Karline Platou
16. marts 2022 16:13

Den danske statsminister, Mette Frederiksen er i disse dage i Grønland.

I forbindelse med hendes rejse hertil, besøgte hun også GUX i Nuuk. Her var der to klasser, som fik lov til at stille statsministeren og formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede nogle spørgsmål.

En af eleverne, der stillede et spørgsmål til de to regeringsledere var Katharina Saandvig Qvist. 

Hun spurgte statsministeren og formanden for Naalakkersuisut om selvmord i Grønland.

 

Foto © : KNR

 

- Jeg stillede spørgsmål om selvmord fordi, at Grønland ligger højst i selvmordsstatistikken i verden. Jeg synes, det er utroligt, at der bliver gjort så lidt ved det, og jeg føler, at der virkelig, virkelig skal gøres mere, fordi der slet ikke bliver gjort nok i dag. Derfor synes jeg, at det vigtigt, at vi åbner den diskussion.

Ifølge politiets årsrapport var der 41 selvmord i 2017 og 49 i 2021. 

Men Katharina Saandvig Qvist var ikke tilfreds med svaret fra de to politikere. 

- Jeg synes, at Múte svarede meget rundt omkring. Han besvarede ikke rigtigt spørgsmålet. Han sagde, at han forstod, hvad problematikken var. Jeg synes generelt, at de svarede meget overordnet på begge spørgsmål. Og de kom ikke med specifikke planer for, hvad vi skulle gøre. Det er en af de ting, der irriterer mig ved politikere, siger Katharina.

En anden elev, der også stillede Mette Frederiksen og Múte B. Egede et spørgsmål, var Uiloq Ingemann Jeremiassen.

Hun spurgte om tiden i 50'erne, hvor Grønland gik fra at være en koloni til at blive et amt i Danmark. Det skete ved grundlovsændringen i 1953.

LÆS OGSÅ Forfatter udfordrer den herskende fortælling om Danmark og Grønland

Sagen bliver beskrevet i bogen, "Imperiets Børn", der udkom sidste år. Den er skrevet af journalisten Anne Kirstine Hermann.  

- Jeg spurgte til dengang tilbage efter Anden Verdenskrig, da grønlænderne havde mulighed for at blive en selvstændig nation - men grønlænderne vidste det ikke, fordi den danske regering ikke informerede grønlænderne om muligheden, siger Uiloq Ingemann Jeremiassen til KNR.

Hvad synes du så om statsministerens svar?

- Jeg synes, hun svarede for tyndt. Spørgsmålet er jo meget dybere, siger hun.

Mette Frederiksen glad for spørgsmålene 

Statsministeren var, trods de svære spørgsmål, glad for at møde eleverne. 

- Jeg synes, at det var en kæmpe fornøjelse at være her. Det er virkelig nogle dygtige unge mennesker, som er godt inde i tingene, de følger med i nyhederne, kan man mærke, de har højt fagligt niveau og stillede også noge svære og dilemmafyldte spørgsmål. Jeg er virkelig glad for at få den her mulighed, siger Mette Frederiksen til KNR.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede var enig med statsministeren.

- Vi har mødt og oplevet nogle dygtige unge mennesker som følger med i, hvad der sker ude verden, og hvad der sker i deres land, siger Múte B. Egede.