Børnetalsmand kritiserer handlingsplan for børns rettigheder: Uambitiøs og utydelig

Et udkast til en ny handlingsplan, der skal være med til at sikre at børns rettigheder bliver overholdt i Grønland, er ikke noget, der imponerer børnetalsmand Aviâja Egede Lynge.
Aviâja Egede Lynge kalder det en meget mangelfuld og utydelig handlingsplan Foto © : MIO
15. november 2022 16:50

Hvordan sikrer vi, at børn i Grønland ikke lider under seksuelle overgreb eller bliver udsat for vold? Hvordan skal vi sikre, at de kan få den nødvendige hjælp og støtte, og at de har mulighed for undervisning og uddannelse?

Det og meget mere skal en ny handlingsplan for efterlevelse af FN's børnekonventioner hjælpe med at besvare. 

Inatsisartut havde allerede i 2015 pålagt Naalakkersuisut at udarbejde sådan en handlingsplan. Her syv år efter er Naalakkersuisut kommet med et udkast til den, men den møder stærk kritik fra børnetalsmand Aviâja Egede Lynge.

LÆS OGSÅ MIO om børnekonvention: Øremærk penge til inddragelse af borgerne

- Den er ikke retningsgivende nok, den er ikke progressiv nok, og vi kan ikke se en koordination af hele området i hele landet. Vi kan ikke se, hvordan kommunerne og befolkningen skal komme ind om her.

- Så vi ser det som en meget mangelfuld og utydelig handlingsplan, siger Aviâja Egede Lynge.

Mangler at inddrage kommunerne og befolkningen

Aviâja Egede Lynge er børnetalsmand for MIO, der arbejder for børns rettigheder og vilkår i Grønland. Hendes hårde kritik skyldes især den manglende inddragelse af kommunerne og lokalbefolkningen. 

Hun kritiserer, at det kun er en handlingsplan for selvstyrets centraladministration og savner at se konkrete forslag til, hvordan man løfter opgaven i hele Grønland.

- Vi har brug for en national handlingsplan, der tydeligt viser, hvad der skal løftes og hvordan.

- Den her handlingsplan er meget, meget utydelig, og den viser ikke, hvem der skal tage sig af hvad, siger hun

MIO har længe efterspurgt en mere ambitiøst og langsigtet handlingsplan, der skal kunne fungere under skiftende regeringer og kommunalbestyrelser, men det har de ifølge Aviâja Egede Lynge ikke fået her. I stedet opsummerer den nye handlingsplan blot de allerede eksisterende initiativer fra Naalakkersuisut.

Savner konkrete tiltag

Børnetalsmanden savner, at handlingsplanen giver konkrete løsninger på de mange problemer, som den beskæftiger sig med. Som det er lige nu, kan man som kommune ikke se, hvad man skal gøre for at løse de konkrete udfordringer.

- Hvis vi tager et konkret eksempel som seksuelt overgreb på børn. Hvad skal selvstyret så gøre, hvad skal kommunerne gøre, hvad skal befolkningen gøre, hvad skal NGO'erene gøre, for at afhjælpe problemet?

- Det er sådan en plan, jeg savner, og det er det, jeg ikke kan se, siger Aviâja Egede Lynge.

LÆS OGSÅ Flere og flere skriver og ringer til MIO: Vi bliver nødt til at erkende, at alle børn stadig ikke får hjælp

Om Naalakkersuisut har tænkt sig at tage Børnetalsmandens kritik med videre i arbejdet med handlingsplanen, må vi vente med at finde ud af.

Departementet for Børn, Unge og Familier skriver nemlig til KNR, at de ikke kan udtale sig, da handlingsplanen ikke er politisk godkendt af Naalakkersuisut endnu.

Herunder kan du se, hvilke af FN's børnekonventioner Grønland ikke lever op til i følge MIO:

 

Foto © : MIO