Børnepenge sikret til grønlændere

I Danmark er Regeringen og Enhedslisten i dag blevet enige om en række nye tiltag på social- og integrationsområdet, som del af næste års finanslov. Og en af nyordningerne får betydning for grønlændere og færinger, der flytter til Danmark.
Skrevet af Karsten Sommer
10. november 2012 15:54

- For fremtiden får alle børn, uanset om man er barn af flygtninge eller kommer fra Grønland eller Færøerne, børnepenge, når man er i Danmark, fortæller socialminister Karen Hækkerup i dag.

Dermed ændres det såkaldte "optjeningsprincip" som blev indført af den forrige regering, og som betød at man skulle have haft bopæl i mindst to år i Danmark for at modtage børne- og ungeydelser.

Som loven var skruet sammen, ramte den også grønlændere og færinger, selvom de jo officielt er danske statsborgere.

Det førte tidligere i år til at IA´s folketingsmedlem Sara Olsvig rettede henvendelse til den danske skatteminister, og bad ham rette op på denne skævhed i lovgivningen.

Og det sker altså nu i forbindelse med dagens aftale mellem Regeringen og Enhedslisten.

Optjeningsprincippet ændres, således at bopæl i Grønland eller på Færøerne ligestilles med bopæl i Danmark.

Karen Hækkerup begrunder blandt andet nyordningen med, at skoletasker og vinterstøvler koster det samme for alle børn, uanset om man har danske eller udenlandske forældre. Og Enhedslisten er glade for aftalen.

- For en gangs skyld kommer der en finanslov, hvor folk af anden etnisk baggrund end dansk, ikke skal dukke sig af frygt for, hvad de bliver udsat for af Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.