Børneombudsmanden kritiserer Selvstyret

Det er Selvstyrets ansvar, at børn og unge der har brug for hjælp får en plads i døgninstitutioner. Derfor er det kritisabelt, at Selvstyret har syltet sagen, måske fordi ansvaret for området snart skal overdrages til kommunerne, siger Børneombudsmanden Aaja Chemnitz Larsen.
13. oktober 2012 12:47

 

Det er stadig Selvstyrets ansvar, at børn og unge der har brug for hjælp får en plads i døgninstitutioner. Derfor er det kritisabelt, at Selvstyret har syltet sagen, måske fordi ansvaret for området snart skal overdrages til kommunerne, siger Børneombudsmand Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg synes, at det er dybt kritisabelt, at vi ikke selv kan finde ud af, at finde  pladser til de børn der har brug for en anbringelse i en institution, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Efter at Kommune Kujalleq har kritiseret Selvstyrets uvilje til at hjælpe kommunen med at finde institutions pladser til socialt udsatte børn og unge, hvorefter kommunen i flere tilfælde har været tvunget til at sende dem til Danmark, kommer Børneombudsmanden nu på banen og kritiserer Selvstyrets alt for langsommelige arbejdsgang i sagerne.

- Ansvaret i dag ligger jo hos Selvstyret, og det jeg godt kunne være bange for er, at man i mange år har snakket om, at ansvaret skal flyttes over til kommunerne. Og jeg kan være lidt bange for, at man har syltet sagen, altså hvor man ligesom venter med at udvikle døgninstitutions området, indtil det bliver overdraget til kommunerne, derfor synes jeg, at vi ikke kan være det bekendt, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Og det er ikke kun Selvstyrets ansvarsforflygtigelse Børneombudsmanden kritiserer. Ventelisterne, som bliver længere og længere, er der heller ikke fulgt op på fra Selvstyrets side, siger Aaja Chemnitz Larsen.

- Det jeg også synes er kritisabelt, det er, at Selvstyret med deres viden om, at børn og unge har et stort behov for en anbringelse og man så ikke har fulgt op på den lange venteliste der er i dag. Fordi der er altså mange børn der bare venter på en anbringelse i en institution, siger Børneombudsmanden og efterlyser, at Selvstyret skal sørge for, at der bliver pladser til alle børn og unge i institutioner her i landet.

- Jeg synes det er på sin plads, at Selvstyret tager stilling til hvad de har tænkt sig at gøre ved de børn og unge, som har brug for hjælp. Jeg synes Selvstyret skal forholde sig til hele døgninstitutions området og udvikling af dette og sørger for at kommer plads til alle børn der på venteliste, siger Børneombudsmanden, Aaja Chemnitz Larsen.