Børn skal kende deres rettigheder

Børns vilkår i Grønland er langt fra optimale. Børnetalsmandsinstitutionen MIO har nemlig netop offentliggjort en rapport, der viser, at Grønland faktisk ikke lever op til hele 20 af artiklerne i FN's Børnekonvention. Løsningen er at oplyse børn om deres rettigheder, mener 21-årige Sikkerninnguaq Olsen.
Børn skal kende deres rettigheder, mener 21-årige Sikkerninnguaq Olsen. Foto © : KNR
Skrevet af Mette Wallach
21. november 2018 08:24

Seksuelle overgreb, fysisk vold og et liv omgivet af hash og alkohol. Ifølge FN's Børnekonvention skal man som stat beskytte børn og unge mod den slags. Men det sker ikke i Grønland, viser en ny rapport fra MIO. 

Rapporten konkluderer, at Grønland ikke lever op til 20 ud af 54 artikler i Børnekonventionen. Og det selvom Grønland for over 25 år siden forpligtede sig til at overholde konventionen.

LÆS OGSÅ Grønland overholder stadig ikke børnekonventionen

Men det overrasker ikke 21-årige Sikkerninnguaq Olsen, der fra 2011 til 2016 sad i Nakuusas børnepanel.

- Det er ikke så overraskende. For det var også det vi diskuterede i Nakuusa for syv år siden. Det er bare overraskende, at der ikke bliver gjort noget ved problemerne, siger hun. 

Ifølge Sikkerninnguaq Olsen var det emner som seksuelle overgreb og selvmord, der optog panelet mest, mens hun sad der. Og problemet var ofte, at disse emner er så tabubelagte, at det er svært at gøre noget ved.

LÆS OGSÅ MIO skal lære forældre om børns rettigheder på TV

- Det var en udfordring at tale om de emner, fordi vi jo er børn, de sidder i panelet. Og den næste udfordring var så at få talt om det med børn ude i samfundet. For emnerne er så tabubelagte, siger hun.

Sikkerninnguaq Olsen sidder ikke længere i børnepanelet, da hun nu selv er blevet voksen. Men hun har alligevel et bud på en løsning:

- At børnene selv forstår at de har rettigheder. Og at de ansvarlige, det offentlige og forældrene får at vide hvad deres ansvarsområder er, siger hun.

LÆS OGSÅ Skolelærer glad for MIO's nye bog om opdragelse

Det er en langsigtet politisk løsning, der er uafhængig af skiftende regeringer, som skal til for at dæmme op for de mange problemer blandt grønlandske børn og unge. Det mener børnetalsmand Aviaja Egede Lynge.