Borgermøde i Qaanaaq: Børn i skolen får tilbudt sprit som rusmiddel

Børn i skolen får tilbudt sprit som rusmiddel i Qaanaaq. Tirsdag var der kaldt til møde, og 10 borgere dukkede op og satte ord på deres bekymring for fremtiden.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Andreas Wille
01. marts 2019 08:37

Det var Arrutaq Kujaukitsoq, der havde arrangeret mødet, da han ikke mere stiltiende ville se på problemerne med brugen af husholdningssprit som rusmiddel i byen.

- Det mest bekymrende er, at dem der drikker husholdningssprit nu er begyndt at tilbyde spritten til børnene i folkeskolen, siger Arrutaq Kujaukitsoq.

Han har nemlig oplevet, at børn får tilbudt sprit under påskud af, at det er vodka. 

Der var ingen klare konklusioner på mødet i tirsdags. I stedet havde borgerrne lejlighed til at at sætte ord på deres bekymringer.

- Vi diskuterede den situation, som vi som et lokalsamfund er havnet i, hvor vores medborgere har et usundt rusdrikkeri af husholdningssprit, mens vi andre lukker øjnene, siger Arrutaq Kujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Qaanaaqs borgere vil have stoppet misbrug af husholdningssprit

Han fortæller, at de har besluttet at mødes igen i marts, hvor håbet er, at flere vil dukke op. Og her er ambitionen, at borgerne vil formulere krav til handling fra politikerne.

- Vi kender alle hinanden, men når vi ser en af vores medborgere købe husholdningssprit, tier vi bare stille, siger Arrutaq Kujaukitsoq.

Jens Immanuelsen, der er formand for Udvalget for Familie i Avannaata Kommunia, er glad for, at borgerne vil handle ud fra deres bekymring, og han siger til KNR at, udvalget til foråret planlægger at præsentere kommunalbestyrelsen for en plan for løsningen af de problemer, som børnetalsmanden har rapporteret om fra sin rejse i Qaanaaq.

LÆS OGSÅ Qaanaarmiut vil stoppe salg af sprit