Qaanaaqs borgere vil have stoppet misbrug af husholdningssprit

Borgere i Qaanaaq ønsker at salget af stærk spiritus genåbnes til gengæld for, at man stopper for salget af husholdningssprit. 
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Kathrine Kruse
18. november 2018 11:43

Borgere i Qaanaaq håber på at man kan lukke for salget af husholdningssprit fordi at mange misbruger det som rusmiddel. Til gengæld vil de gerne have åbnet for salg af stærk spiritus igen.  

LÆS OGSÅ Al indtagelse af alkohol er skadelig  

Opfordringen kom frem under en debat om misbrug af husholdningssprit, som var arrangeret af lokaludvalget i den nordgrønlandske by. 

 
- Alkohol er sundere end sprit, derfor ønsker vi salget åbnet, siger Frederikke Nielsen, som er en del af de unge frivillige forebyggelsesmedarbejdere i byen.  

LÆS OGSÅ Qaanaarmiut vil stoppe salg af sprit

For der er et stort problem med misbrug af husholdningssprit i Qaanaaq, og ifølge forslagsstillerne er det ikke rart at møde unge eller andre på gaden eller i butikkerne, som stinker af sprit. 

 
- og ifølge forslagsstillerne er det ikke rart at møde unge eller andre på gaden eller i butikkerne, som stinker af sprit. 

Ifølge den lokale fanger Qillaq Danielsen er der ikke mange, der tager på slædeture, og derfor har de ikke brug for husholdningssprit. 

 
- Så de bruger ikke sprit meget. Vi bruger de ikke meget mere, siger han til KNR.  

Derfor mener han også, at man skal forbyde salget af husholdningssprit, så man kan komme problemet til livs. 

 
- Hvis man bare kan lukke for alkohol, kan man så ikke bare lukke sprit også? Når det er så stort et problem, 

siger Qillaq Danielsen. 


Siden 2017 har det været forbudt at sælge alkohol med en styrke på over 15 procent i byen.