MIO: Qaanaarmiut vil stoppe salg af sprit

Borgere i Qaanaaq har indsamlet 169 underskrifter mod salg af sprit. Generelt er misbrug et stort problem i landets nordligste by, skriver MIO i sin rejserapport.
Skrevet af Kenneth Elkjær
22. oktober 2018 12:08

Rapporten fra Qaanaaq viser, at forbruget af alkohol er stort i byen, selvom det er mindre synligt i forhold til tidligere. Men andre former for misbrug præger også byen.

- Der rapporteres om børn, der sniffer lim og lightergas, og der er et begyndende misbrug af muskatnød. Ludomani er blevet udbredt, og hash er blevet lettere tilgængeligt, skriver MIO i rejserapporten. 

Børnetalsmanden var i sommer i Qaanaaq for at tale med børn og voksne om livet i byen. Her blev misbrug beskrevet som et alvorligt problem. I rapporten fortæller borgere, at det er farligt for børn at lege ved fabrikken og den gamle bydel, fordi det er der, hvor der bliver sniffet.

LÆS OGSÅ Skolelærer glad for MIO's nye bog om opdragelse

Det beskrives dog også, at alkoholforbruget er mindre tydeligt i Qaanaaq sammenlignet med tidligere.

- Alkoholmisbruget er blevet mindre i dag. I 80’erne var der åbenlyst alkoholmisbrug. I dag er det ikke så synligt, har borgere fortalt MIO.

Forbruget af alkohol er dog stadig et stort problem ifølge nogle af de borgere, som MIO har talt med. En gruppe borgere viste børnetalsmanden en underskriftindsamling med 169 underskrifter fra voksne borgere mod salg af sprit. Flere børn ville også gerne have skrevet under, men de blev afvist, da de var under 18 år.

LÆS OGSÅ MIO skal lære forældre om børns rettigheder på TV

MIO anbefaler efter sit besøg, at der bliver iværksat undersøgelser og hjælp til børn, der har være udsat for misbrug. MIO anbefaler, at behandlingen er let tilgængelig for både børn og voksne.

Børnetalsmanden anbefaler også, at alkoholbehandlingen har fokus på at inddrage hele familien til misbrugeren for at sikre en succesfuld behandling.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at borgerne havde samlet underskrifter mod salg af spiritus. Det var en fejl, der er retteligt tale om salg af sprit, som borgerne vil have stoppet.