Avannaata Kommunia får igen kritik af ombudsmanden

Ombudsmanden retter nu igen kritik af en kommunens sagsbehandling, fordi hun har fundet kritisable fejl i fem ud af seks sager om børn, der var anbragt udenfor hjemmet med samtykke.
Det er anden gang indenfor blot en måned, at ombudsmandens blik er rettet mod Avannaata Kommunia. Foto © : Qaasuitsup Kommunia
20. september 2019 07:26

Formanden for familieudvalget i Avannaata Kommunia må endnu engang krybe til korset og tage ansvar for graverende fejl i sagsbehandlingen på socialområdet.

- Jeg tager naturligvis som formand for udvalget ansvaret. Men vi arbejder på at forhindre, at lignende sager opstår igen, siger Apollo Mathiassen.

Ikke første gang ombudsmanden er på banen

Det er anden gang indenfor blot en måned, at ombudsmandens blik er rettet mod Avannaata Kommunia.

For nylig kom hun med en hård kritik af en sag om anbringelse af et barn, der havde trukket ud i fem år. Både den - og de fem sager der nu er fundet fejl i - er påbegyndt af Qaasuitsup Kommunia men overgået til Avannaata ved kommunedelingen. Og nu arbejder familieudvalget på højtryk for at få rettet op på sagsbehandlingen med konkrete tiltag.

LÆS OGSÅ Al for lang sagbehandling af børnesag i Avannaata Kommunia

- Vi vil gerne give vores medarbejdere i byerne et kompetenceløft. Der er et arbejde i gang med procedurerne for at sikre ensartet og rettidig sagsbehandling, siger Apollo Mathiassen.

Flere medarbejdere skal hjælpe pressede ansatte

Avannaata er en af de kommuner, der har bedt Naalakkersuisut om flere medarbejdere, når der skal hentes hjælp til socialområdet fra Danmark. Og den eventuelle hjælp vil falde på et meget tørt sted, understreger udvalgsformanden.

 - Jeg vil ikke løbe fra, at vi har en stor mangel på socialfagligt personale. Derfor mener jeg, at det vil være på sin plads, at de danske medarbejdere bliver inddraget, når det handler om udskudte sager. Vores personale har brug for at blive aflastet, siger han.

LÆS OGSÅ Danske medarbejdere kan hjælpe kommuner af med sagsbunkerne

På fredag skal Apollo Mathiasen til Ilulissat og mødes med andre medlemmer af Familieudvalget, som skal rundt i byer og bygder for at hjælpe med at forbedre sagsbehandlernes arbejdsmetoder.

Efterfølgende går turen til Nuuk, hvor udvalget håber at mødes med naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen, for at drøfte, hvordan man undgår lignende fejl i fremtiden.