Avalak vil tages mere alvorligt af politikerne

Når de grønlandske studerende i Danmark skal brevstemme til grønlandske valg, skal ordningen i fremtiden fungere bedre, siger de grønlandske studerendes forening, Avalaks formand, Hans Peder Kierkegaard.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
03. maj 2013 06:26

Blandt andet derfor skal Avalak i fremtiden samarbejde med den færøske søster forening i Danmark, MFS.

Avalak og den færøske studenterforening MFS har netop startet et samarbejde, hvor de studerendes fælles problemer omkring stemmeafgivelse ved valg i Grønland og Færøerne var emnet på det første møde mellem foreningerne.

Hans Peder Kierkegaard, som er formand for Avalak siger, at det største problem med brevstemmer, er at kommunerne har forskellige måder at svare på. Og det må ændres i fremtiden, siger Hans Peder Kierkegaard.

- Den procedure er enkel nok nu, hvor vi skal skrive til vores hjemkommune om at blive optaget i stemmelisten. Men problemet er, at hver kommune har deres egen måde at svare på, nogen svarer gennem e-mail og andre sender svaret med posten. Der har været nogen tilfælde hvor nogen først fik svar efter valget er overstået, og det er ikke godt nok og må ændres i fremtiden.

Og det er ikke kun dette problem som skal løses, mener Hans Peder Kierkegaard. De grønlandske studerende vil også have, at politikerne som stiller op til valg fremover holder vælgermøder for de grønlandske studerende i Danmark.

- Det er lige præcis det vi vil gøre, fordi alle færøske partiformænd kom under valget til lagtinget, med en hel del journalister på nakken. Jeg kan godt forstå, at det er meget billigere at rejse fra færøerne, men vi vil også have det samme vilkår som vores kammerater fra færøerne.

Siger formanden for Avalak, Hans Peder Kierkegaard.

Fra første januar 2013 overtog det danske stat SU støtten for de grønlandske studerende i Danmark, hvilket dengang vakte protester fra mange studerende. Men den kritik har vist sig ubegrundet, siger Hans Peder Kierkegaard.

Ordningen fungerer faktisk fint, men informations kampagnen om nyordningen har været utilstrækkelig, mener Avalak-formanden.