Avaaraq Olsen er åben overfor at opdele kommunen

Borgmesteren respekterer de utilfredse østgrønlændere, som ønsker en opdeling af kommunen, fortæller hun.
Avaaraq S. Olsen har været borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq siden 2022. Foto © : KNR
27. september 2024 11:10

Nærmest siden vi i 2009 gik til fem kommuner har der været utilfredshed rundt omkring i landet.

Også borgerne i Tasiilaq har i flere år givet udtryk for ønsket om at blive skilt fra Kommuneqarfik Sermersooq og blive en selvstændig kommune.

Og den holdning respekterer borgmester Avaaraq S. Olsen, og derfor er hun også klar til at tage de næste skridt på den rejse, fortæller hun:  

- Ønsket ligger hos borgerne, og det skal jeg som borgmester selvfølgelig respektere alt efter, hvordan medlemmerne i kommunalbestyrelsen vil bringe punktet op på dagsordenen.

Arbejder på ændringer

Selvom kommunen for nuværende ikke kan gøre noget for, at Tasiilaq kan træde ud af Kommuneqarfik Sermersooq, fortæller borgmesteren, at de allerede er gået i gang med at uddele større ansvarsområder i byerne uden for Nuuk. 

Noget som skal være med til at give borgerne i byerne og bygderne langt fra hovedstaden en følelse af en form for medbestemmelse.

Det sker for eksempel i Tasiilaq og Paamiut, fortæller Avaaraq S. Olsen: 

- De tidligere områdechefer er nu blevet regionschefer med større ansvar, og hvor pengene følger med, siger hun og fortsætter: 

- De har også fået større bemyndigelse til at servicere bygderne, og vi arbejder nu på at uddele større bemyndigelser internt i organisationen til embedsmændene.

Ikke alt er skidt

Flere kommuner er opmærksomme på borgernes ønske om større medbestemmelse. Det er nemlig helt tydligt at tolke ud fra den evaluering af kommunestrukturen, som kom tidligere på måneden. 

Den har Avaaraq S. Olsen også læst. Og selvom hun også lægger mærke til utilfredsheden med kommunesammensætningen, er det ikke alt, der er dårligt, understreger hun. 

- Vi får jo også konstateret, hvordan borgernes tilfredshed ser ud med hensyn til fritidsaktiviteter i vores kommune på skoleområdet. Her er borgernes tilfredshed stor, siger hun.

Selvom tilfredsheden over fritidsaktivitetstilbuddene i Kommuneqarfik Sermersooq er stor, må kommunalbestyrelsen foretage forbedringer på andre områder.

- Vi mener, det skyldes forskellige ting. I den kommende valgperiode må der gennemføres kurser for politikerne, hvad angår kommunalbestyrelsen, men også for bygdebestyrelserne og for medlemmerne i lokaludvalgene.