Atassut vil gerne anerkende Esport som idræt, men GIF er uenig

Der findes ingen Esports foreninger eller klubber i Grønland. Alligevel mener Aqqalu Jeremiassen, at Esport skal anerkendes på lige fod med andre sportsgrene.
Grønlands Idrætsforbund mener, at det hele bør startes fra bunden, og at spillerne skal forene sig først. Derefter kan man gå videre. Foto © : KNR / Andreas Poulsen
20. oktober 2021 16:24

Interessen for computerspil er eksploderet i de seneste mange år.

Især under coronapandemien, hvor mange har været i hjemmekarantæne verden over, så har computeren hjulpet med at få tiden til at gå.

Desuden er konkurrence indenfor computerspil i de sidste ti år blevet mere og mere markant.

Hvem er den bedste til at komme med strategier og skyde hinanden i spillet, CS:GO, Fortnite eller Warzone?

Hvem er den bedste til at sætte taktikken i fodbold og styre spillerne til at score mål i FIFA?

Den slags konkurrencer, hvor spillerne sidder og sveder over tastaturerne, bliver også kaldt for Esport - elektronisk sport. 

LÆS OGSÅ Sermersooq vil tilbyde E-sport til unge i Nuuk

Atassuts formand og Inatsisartutmedlem er selv interesseret i forskellige computerspil, og til efterårssamlingen foreslår han, at Esport skal anerkendes som en idræt på lige fod med fysiske sportsgrene.

Han mener, at der er penge at finde i Esport:

- Økonomien i Esport er samlet set vokset hastigt, og der afholdes turneringer rundt omkring i verden i dag, siger han.

Men han ønsker i første omgang, at fremtidige Esportsforeninger og klubber skal kunne få støtte fra landskassen, så de kan komme op at stå.

GIF: Start fra bunden

For der findes ingen foreninger eller klubber i øjeblikket.

Derfor foreslår Grønlands Idrætsforbund, at det hele bør startes fra bunden, og at spillerne skal forene sig først. Derefter kan man gå videre.

- Lad os se, hvordan det udvikler sig her i landet. Det kan være svært at arbejde videre med noget, som er blevet besluttet ovenfra. Derfor synes jeg, at folk som interesserer sig for Esport her i Grønland, skal starte med foreninger eller klubber, siger GIFs formand Nuka Kleemann og fortsætter:

- Sådan er det også for resten af idrætten her i landet. Enkelte folk samler sig og laver foreninger og klubber og senere en landsdækkende sammenslutning. Det lyder usikkert for mig, at man vil starte fra toppen af.

LÆS OGSÅ Drenge fra Nuuk har succes med Fortnite i USA

Han rækker derfor en hjælpende hånd ud til folk, som gerne vil starte Esportsforeninger eller -klubber.

- Vi kan fra Grønlands Idrætsforbund komme med gode råd, hvis folk har lyst til at udvikle området.

Hos mange forældre er computerspillene måske ikke særligt værdsat på grund af børnenes mange timer foran skærmen. Esport skal derfor ikke kun bruges som tidsfordriv på en computer, mener Nuka Kleemann.

Hvis Esport skulle blive anerkendt som idræt, vil han kræve, at der også skal være fysisk træning ved siden af computerspillet.