Atassut utilfredse med Royal Greenland opkøb

Royal Greenlands (RG) opkøb af aktiemajoriteten i produktionsanlægget i Qeqertat har fået Atassuts partiformand til at fare i flint. Han kalder det uacceptabelt, at Royal Greenland nu med offentlige penge i ryggen vil konkurrere med private i Diskobugten.
Skrevet af Peter Troelsen
05. december 2012 13:10

For år tilbage solgte Royal Greenland sit produktionsanlæg i Qeqertat, men nu har firmaet igen erhvervet aktiemajoriteten i anlægget. Det frygter Atassut vil betyde ringere afregningspriser til fiskerne i området.

- Fra ATASSUT´s side mener vi, at samfundet kører den forkerte vej, hvor offentlige ejer og ”rager” til sig, tværtimod mener vi, at offentlige ejerskab i alle henseender skal indskrænkes og privatiseres i det kommende år. I næsten alle henseender har historien også vist, at privatiseringer har medført større velstand i lokalområderne, fiskerne får indhandlingsmuligheder, arbejdspladser kommer til på fabrikkerne, større skatteindtægter til kommunerne og landskassen, de sociale udgifter falder og ikke mindst opstår der optimisme i lokalsamfundene, fastslår partiformanden hos Atassut Gerhard Petersen.

Atassut mener, at der skal privatiseres frem og ikke det modsatte, som man i Qeqertat har været vidne til. Ifølge partiet er det kun ved privatejet rentabel virksomhed, at landet kan sikre både velfærdssamfundet og selvstændighed.  

-Et slående eksempel er, at Royal Greenlands overtagelse af en del bygdeanlæg for del år tilbage. Det blev meddelt, at man uden problemer kunne drive anlæggene uden tilskud fra det offentlige. Sidenhen viste det sig, at de ikke var så rentable som RG havde regnet med, anlæggene blev lukket. Firmaet meddelte, at de ikke ville blive åbnet igen, hvis ikke der kom støtte fra det offentlige. Det til trods for at private var villige til at overtage nogle af anlæggene til gavn for lokalsamfundene, mener Gerhard Petersen.