Atassut melder sig ud af forfatningskommissionen

Partiet mener ikke, at selvstændighed er realistisk inden for nær fremtid og kalder kommissionen for et fantasiprojekt.
Vi synes bare ikke, at man skal arbejde på et fantasiprojekt, som ikke kan levere resultater i en nær fremtid, siger formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen. Arkivfoto. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Jens Betak
12. juni 2020 18:12

Atassut melder sig ud af Forfatningskommissionen, fordi partiet mener, at pengene til kommissionen kan bruges bedre andre steder.

Det fortæller Aqqalu Jerimiassen, der er formand for partiet.

- Vi synes, at det vil gavne samfundet mere, hvis pengene, der bruges til kommissionen, bliver brugt på befolkningen, siger Aqqalu Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Ineqi Kielsen indstillet som ny formand for forfatningskommissionen

I kommissionens regler står der, at alle partierne i Inatsisartut skal være repræsenteret i kommissionen, men Atassut vil altså ikke længere være en del af kommissionen.

Både fordi partiet ikke støtter, at Grønland skal ud af Rigsfællesskabet med Danmark og Færøerne på nuværende tidspunkt, og så mener partiet heller ikke, at det er realistisk at tale om selvstændighed.

- I vores principprogram står der, at Atassut mener, at det ikke er realistisk at tale om selvstændighed lige nu. I den situation, vi har nu, har samfundet mere gavn af at være i Rigsfællesskabet, og vi vil gerne bevare et stærkt Rigsfællesskab, siger Aqqalu Jerimiassen.

"Et fantasiprojekt"

Atassut opfordrer derfor Naalakkersuisut til helt at droppe Forfatningskommissionen, der blev godkendt i 2019.

Kommissionen har levet en omtumlet tilværelse med flere udskiftninger i ledelsen. Eksempelvis stoppede Doris Jensen som formand i 2019, fordi hun mente, at kommissionens arbejde blev nedprioriteret.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen har fået en ny chef

Hvorvidt Atassuts udmelding af Forfatningskommissionen er permanent, kan formand Aqqalu Jerimiassen dog ikke svare endegyldigt på.

- Vi ved ikke, hvordan fremtiden bliver, så det vil ikke være så smart at svare på, om vi melder os endegyldigt ud. Vi synes bare ikke, at man skal arbejde på et fantasiprojekt, som ikke kan levere resultater i en nær fremtid, siger formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Doris J. Jensen stopper i Forfatningskommissionen

Formålet med kommissionen er at lave et udkast til en forfatning, som skal danne grundlaget for et selvstændigt Grønland.

Forfatningskommissionen senest aflevere et udkast til en forfatning 21. juni 2021.