Atassut: Danmark bør hjælpe med at styrke det grønlandske sundhedsvæsen

Danmark bør være mere involveret i at lette presset på det grønlandske sundhedsvæsen, mener Atassut.
- Vi bliver nødt til at have et bedre samarbejde om sundhedsvæsenet indenfor rigsfællesskabet, siger Aqqalu Jerimiassen.
02. april 2021 12:46

Hvis det stod til Atassut alene, vil Danmark varetage det grønlandske sundhedsvæsen. Men det er der ikke opbakning til fra de andre partier i Inatsisartut.

Derfor går Atassut til valg på større samarbejde mellem Grønland og Danmark for at styrke sundhedsområdet.

Danmark kan bidrage med blandt andet flere penge og personale, mener partiformand, Aqqalu Jerimiassen.

- Vi bliver nødt til at have et bedre samarbejde om sundhedsvæsenet indenfor rigsfællesskabet, siger han.

LÆS OGSÅ Atassut: Lukkede fødesteder skal åbnes igen

At hjemtage områder er blevet et tema i valgkampen. Siumut og Nunatta Qitornai vil sætte alle sejl ind for at hjemtage sagsområder fra Danmark. Samarbejdspartiet vil dog hellere koncentrere sig om de allerede hjemtagne områder og lade de resterende blive varetaget af Danmark.

Atassut, der sammen med Samarbejdspartiet går ind for et styrket rigsfællesskab, ser dog gerne, at Danmark påtager sig flere opgaver angående Grønland. Partiet har tidligere luftet tanken om at tilbageføre sundhedsområdet til Danmark.

- Vi har i Inatsisartutsalen allerede prøvet at give sundhedsvæsenet tilbage til staten. Men vi ved godt, at flertallet ikke vil have det sådan, siger Aqqalu Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Atassut grubler over, om sundhedsvæsenet bør være under Danmark

Atassut foreslog under sidste års efterårssamling, at der bliver lavet en redegørelse om konsekvenser, hvis sundhedsområdet bliver givet tilbage til Danmark. Forslaget blev dog nedstemt med et stort flertal.

Men presset på sundhedsvæsenet bliver ved, fremhæver Aqqalu Jerimiassen. Atassut leder derfor efter alternative måder, hvor Danmark kan blive mere involveret.

- Sundhedsvæsenet skal forbedres, siger Aqqalu Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Naleraq: Det skal være nemmere for ikke-danske at få lov til at arbejde som læge eller sygeplejerske

Også Naleraq går til valg på at forbedre sundhedsvæsenet.

Naleraq mener dog, at Grønland bør åbne op for muligheden for at ansætte sundhedspersonale, der har en autorisation i andre lande end Danmark. Partiet vil dermed gerne åbne døren for læger fra for eksempel USA, Tyskland, Asien og andre skandinaviske lande. 

Men ifølge Atassut bør Danmark have en større rolle i at forbedre sundhedsvæsenet.

- Økonomimæssigt, personalemæssigt og alt muligt kan de hjælpe med. Det er mennesket i centrum, vi skal arbejde med, siger formand for Atassut, Aqqalu Jerimiassen.