Atassut: Ærgerligt at nul-tolerancepolitikken bliver fastholdt

At Inuit Ataqatigiit fastholder nul-tolerance overfor uran er ikke overraskende. Det mener koalitionspartnerne Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat. Det er helt i tråd med Qoornoq-aftalen, siger de.
Skrevet af Mads Lynge
28. januar 2013 11:41

Atassut synes dog det er ærgerligt, at nul-tolerancepolitikken bliver fastholdt:

- Vi synes det er ærgerligt, fordi det ikke er noget nyt vi snakker om her. Vi ville gerne have haft en dialog inden for de grænseværdier, som er gældende inden for EU og i Canada. Det vil selvfølgelig skabe arbejdspladser og ikke mindst bedre økonomi til landet, siger formand for Atassut, Gerhardt Petersen.

Demokraterne vil ikke ændre på koalitionspartiernes aftale om nul-tolerance, som de underskrev i sommeren 2010:

- Lige nu er vi ikke klar til at tage stilling, fordi vi ikke har afdækket det fuldstændigt, og Demokraterne har hele tiden sagt, at vi går ind for brydning af uran, men vi gør det kun hvis det viser sig, at det forsvarligt i forhold til sundhed og miljø. Og vi er ikke på et punkt endnu, hvor vi kan gå ind og tage stilling til det, siger formand for Demokraterne Jens B. Frederiksen.

Koalitionspartierne Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat, underskrev i sommeren 2010 Qoornoq-aftalen, hvori der blandt andet står:

Citat: "....koalitionspartierne er enige om, at tiden ikke er inde til at ændre nul-tolerancepolitikken i forhold til mineraler med radioaktivt indhold, da der fortsat mangler oplysninger om de sundheds- og miljæmæssige konsekvenser.", citat slut.

Under Inatsisartuts efterårssamling sidste år, pålagde Erhvervsudvalget Naalakkersuisut, at nedsætte en hurtigt arbejdende ekspertgruppe, der til forårssamlingen i år kan afgive en rapport, der belyser konsekvenserne af en ændring af nul-tolerancepolitikken. Og det er altså ekspertgruppens rapport, som koalitionspartierne afventer.

Kattusseqatigiit Partiiat ser stort potentiale i råstofindustrien, så der fremover sikres arbejdspladser, såfremt det foregår på en miljø- sundhedsmæssig forsvarlig måde:

 

- Fra Kattusseqatigiit Partiiat er vi åbne over for brydning af mineraler, så længe det er miljø- og sundhedsmæssigt forsvarligt. På den måde kan vi fremover sikre så mange grønlandske arbejdspladser som muligt, siger Knud Fleischer fra Kattusseqatigiit Partiiat.

Fra Siumuts formand Aleqa Hammond lyder kommentaren:

- Vi respekterer IA's landsmødes beslutning. Men hvis vort lands ressourcer skal drives bæredygtigt, kan man ikke komme uden om, at vi her i landet tager stilling til mulighederne, der ligger i de grønlandske bjergarter.

- Det er tvingende nødvendigt, at der bliver sat en øvre grænse for, hvor meget uran, der må være ved udvinding. Og man kan ikke komme uden om, at vi skal udnytte de muligheder ud fra et forsigtighedsprincip, men det er kun et spørgsmål om tid, før IA indtager samme stilling, siger altså Siumut-formanden