Foto: Kommuneqarfik Sermersooq

Asii Chemnitz Narup overrasket over kritik

Borgmester for Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup, er overrasket over de andre kommuners kritik af kommunens hovedstadsstrategi.

- Jeg synes da, at det er meget tankevækkende, og jeg blev også lidt overrasket, siger Asii Chemnitz Narup. Hun understreger, at det var en enig kommunalbestyrelse, der vedtog strategien.

Men hovedstadsstrategien, hvor målet er, at Nuuk skal have 30.000 indbyggere i 2030, bliver kritiseret af de andre kommuner.

Hos Qaasuitsup Kommunia er man bekymret for, at der bliver flere bosteder, der bliver affolket, mens Qeqqata kommunia frygter, at udviklingen i endnu højere grad vil ske i Nuuk.

LÆS OGSÅ Hovedstadsstrategi mødt med skepsis af andre kommuner

Men der er ikke tale om at tvinge folk til at flytte siger, Asii Chemntiz Narup.

- Folk flytter jo af sig selv, det er et valg, de selv træffer. Det er jo ikke noget, vi lokker dem til. Men når de først er her, så er det vores helt klare ambition og målsætning, at så skal vi kunne tilbyde dem et tag over hovedet og et arbejde, og det er, ifølge Asii Chemnitz Narup, langtfra tilfældet i dag:

- Da vi lavede vores kommuneplan kunne vi se et meget klart flyttemønster. Folk flytter fra de mindre bosteder og bygder til den nærmeste by, og på et tidspunkt, så tager folk også skridtet og flytter til Nuuk. Også selvom de ikke har nogen bolig og ikke har noget arbejde. Og når de kan se, at deres drømme ikke bliver opfyldt her, så flytter de videre til Danmark.

Borgmesteren tilføjer, at Nuuk også skal gøres mere attraktiv for at tiltrække grønlændere fra Danmark.

LÆS OGSÅ 30.000 indbyggere i Nuuk om 13 år

Viceborgmester i Qaasuitsup Kommunia, Jess Svane, mener, at strategien er respektløs overfor samfundet, hvilket undrer Asii Chemnitz Narup.

Hvis unge familier ikke tilbydes muligheder og tro på fremtiden, så frygter hun Grønland fortsat får færre indbyggere.

Borgmester i Kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen, har intet imod, at hovedstadskommunen laver en strategi, men han synes ikke, at målene er realistiske. Asii Chemnitz Narup siger dog, at kommunen vil fortælle, hvordan strategien skal realiseres først i februar.

Asii Chemnitz Narup siger også, at hvis der er interesse for at hente inspiration fra arbejdet med strategien, så inviterer hun gerne til seminar.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt