Arktisk parlamentarikerkomite mødes i Finland

I dag og i morgen mødes den arktiske parlamentarikerkomite i Finland, hvor samernes parlament ligger. Det er årets fjerde møde i komiteen, tidligere på året afholdt komiteen et møde i Nuuk. Sara Olsvig deltager som repræsentant for Folketingen i komiteens møde.
Skrevet af Peter Troelsen
12. november 2012 12:58

De arktiske parlamentarikere mødes i Inari, Sampi (samernes land) og under opholdet i Inari skal politikerne besøge samernes parlament, ligesom deltagerne i sommerens møde i Nuuk også var en tur forbi Inatsisartut.

- Det er altid inspirerende at møde andre arktiske parlamentarikere, og vi deler mange udfordringer, som vi kan få talt om i dette forum. I morgen tager vi fat på vores politiske dagsorden, og vi vil også have fornøjelsen af et oplæg fra samernes parlament. Jeg er Folketingets repræsentant, og jeg forhandler ud fra de ting, vi har vedtaget på området i Folketinget, fortæller Sara Olsvig på en skrattende telefonledning fra Finland.

Ud over de parlamentariske forhandlinger omfatter turen også et besøg i samernes land. Her værnes der om de gamle traditioner, der samtidigt også bliver ført ind i det 21. århundrede. Samernes rensdyr er den vigtigste livline for samfundet, og det er også rensdyret, der er i centrum for parlamentarikernes rundtur i Sameland.

-Det har været en enorm stor oplevelse at opleve, hvordan samerne behandler deres rensdyr. Vi har været på en skole, hvor man lærer alt om rensdyrenes brug, vi har besøgt et slagteri, og er på vej til et videnscenter omkring rensdyrene. Man følger både vilde og tamme rensdyr, og i det hele taget er det beundringsværdigt, hvordan samerne griber denne situation an, fastslår Sara Olsvig.