Arktisk Festival i København: – Det er hot at snakke om Grønland

Denne weekend kan du opleve Arktisk Festival 2023 på Nordatlantens Brygge. Arrangørerne oplever større og større interesse.
Sidste år besøgte op mod 4000 mennesker Arktisk Festival i løbet af weekenden. Foto © : Freya Anna Møller-Thessen/Nordatlantens Brygge
04. november 2023 11:03

Interesserer du dig for Grønland og Arktis, og befinder du dig i København 4. og 5. november, så kan du tage til Arktisk Festival 2023.

Det foregår på Nordatlantens Brygge i København, og man kan udforske boder, tage til foredrag og kigge på udstillinger.

- Arktisk er på alles læber, og det er hot at snakke om Grønland. Det er en spændende tid, både når man snakker sikkerhedspolitik, turisme, klimaforandringer. Det er noget vi gerne vil imødekomme ved at lave den her arktiske festival.

- Der er ingen tvivl om, at det er Grønland, som tiltrækker den største opmærksomhed, siger Kim Falck-Petersen, som arbejder ved Grønlands Repræsentation i København og er en del af styregruppen ved festivalen.

Der vil være musik, begivenheder, oplæg og byvandringer. Blandt andet kommer Maya Sialuk Jacobsen og holder oplæg om inuittatoveringer. Og Christian Ulloriaq Jeppesen vil fortælle om sin podcast ”Er jeg grønlænder eller dansker?”, hvor temaet er identitets politik.

Lær grønlandsk på 20 minutter

Blandt underholdningen er også muligheden for at tage et lynkursus i grønlandsk ved Det Arktiske Hus.

Kim Falck-Petersen fortæller, at man lærer de klassiske ti ord, som 'hej', 'velkommen', 'mange tak' og 'god dag'. Og spørgsmål som ‘hvor meget koster det her?’ og ‘hvad er klokken?’

- Som vi plejer at sige, når man skal lære grønlandsk, så er det en rigtig god start at lærer de første 10 ord, og så kan man bygge videre på sit ordforråd.

Hvem står bag festivalen?

Arktisk Festival er er arrangeret af Nordatlantens Brygge og Det Grønlandske Selskab sammen med rejsebureauet Arctic Friend, Afdeling for Grønlandske og Arktiske Studier ved Københavns Universitet, Arktisk Institut, Polarbiblioteket, Færøernes Repræsentation, Grønlands Repræsentation og Islands Ambassade, og den er støttet af Visit Greenland og Royal Greenland. Derudover deltager et bredt udsnit af organisationer med fokus på Arktis.

Festivalen finder sted midt i København på Kongelige Grønlandske Handels Plads, der gennem godt 200 år har været centrum for Danmarks relationer til Nordatlanten. I dag lever det arktiske miljø i bedste velgående og udfolder sig i de gamle historiske pakhuse, som i dag hedder Nordatlantens Brygge og Det Arktiske Hus. 

Festivalen er gratis.


4000 besøgende

Festivalen løb af stablen for første gang i 2019. Så kom Covid-19 og satte en midlertidig stopper for festen. Men de vendte stærkt tilbage sidste år, hvor der var op mod 4000 besøgende i Nordatlantens Brygge på de to dage.

I år regner de med at slå det besøgstal.

- Det er en festival, der vokser sig større og større, og det er et luksusproblem for os i styregruppen, at vi skal tænke på logistikken i at få alle de mennesker ind i Nordatlantens Brygge, siger Kim Falck-Petersen.

På Arktisk Festival 2019 var der en debat om rigsfælleskabet med politikerne Karsten Hønge (SF) og Martin Lidegaard (Radikale Venstre), debatør Nauja Lynge og kunstneren Jessie Kleemann. Foto © : Freya Anna Møller-Thessen/Nordatlantens Brygge

Han fortæller, at der blandt de besøgende er danskere, grønlændere, grønlandsk interesserede og forskere. Desuden slår danske og grønlandske politikere, ambassadører og gymnasieklasser også vejen forbi.

- Det er tydeligt at mærke, at ikke kun er Grønland på alles læber, men det er en vilje for at lære noget om Grønland og Arktis.

Festivalen er gratis. Du kan finde programmet på deres hjemmeside her.