Arktis står øverst på forsvarets prioteringsliste: Men planen mangler

Der er endnu ikke landet nogle aftaler omkring behovet for øget overvågning i Arktis. Det fortæller den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen til KNR.
Ifølge den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen, er der akut behov for mandskab på de dårligt bemandede overvågningsskibe i Arktis. Foto © : KNR
07. juni 2023 13:22

Der mangler bemanding på flere af de militære skibe i Arktis, skibene er gamle og aftalen om droner over Grønland er strandet. 

Men indtil nu er der ikke landet nogle konkrete aftaler.

Derfor ser den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen frem til at drøfte problemerne med naalakkersuisut, det færøske lagting og det danske folketing. 

- Jeg tror også, vi kan forvente, at der kommer en rammeaftale omkring forsvarets indretning, men derudover også nogle konkrete investeringsinitiativer, som vi kan lave for at styrke overvågningen i rigsfællesskabet, siger han. 

Behovet for øget overvågning

Ifølge forsvarsministeren er situationen med den manglende bemanding på skibene i Arktis akut og derfor, mener han også, der er et behov for handling snarest muligt.

- Vi er nødt til at gøre noget ved bemandingssituationen på nogle af skibene, da vi selvfølgelig skal sørge for en større grad af robusthed i forhold til de skibe, der sejler i Arktis, siger han uden at komme situationen nærmere. 

Derudover fortæller Troels Lund Poulsen, at han på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget nyt om de droner, som ifølge den arktiske kapacitetspakke fra 2021, burde blive indkøbt snart, hvis man skal leve op til NATO's ønsker. 

Men grundet en højere pris afviste man i forsvarsministeriet et udbud på langtrækkende overvågningsdroner, og ifølge Troels Lund Poulsen kan det betyde, at man skal genoverveje brugen af droner.

Det er ikke fordi den kapacitet (red. dronerne) ikke skal være der, men det kan jo være, den skal være der i en anden form, og det kommer vi også til at komme med en løsning på i løbet af kort tid, siger han.

Forsvarsuddannelse i Grønland

I den arktiske kapacitetspakke fra 2021 fremgik det, at man ville skabe en forsvarsuddannelse på grønlandsk jord. Men der er endnu ikke sket noget.

Til det fortæller Troels Lund Poulsen, at han under sit besøg i Nuuk skal diskutere en kommende uddannelse med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv og handel, Vivian Motzfeldt (S), omkring uddannelsen.

- Det der er aftalt skal leveres, og så må vi få lavet en konkret tidsplan til det, siger han.

I det forsvarsforlig, som blev præsenteret af forsvarsministeriet i slutningen af maj, blev der lagt op til, at der skal bruges 143 milliarder kroner frem mod 2033. 

Og forsvarsministeren forventer, at man vil tage prioriteringerne i Arktis op til efteråret, når man i forsvarsministeriet påbegynder den første investeringspakke i det nye forsvarsforlig.