Arktis får ny betydning

Med den stigende afsmeltning af isen i det arktiske område får området en helt ny betydning. Dels på grund af muligheden for at besejle området, men i høj grad også på grund af muligheden for at udnytte de råstoffer, der er i Grønlands undergrund.
Skrevet af Peter Troelsen
14. august 2012 08:28

I omegnen af 25 % af verdens tilbageværende energireserve ligger i Grønland, og så er landet rigt på sjældne jordarter. Det er en betegnelse fra 15 jordmetaller fra det periodiske system. De har atomnumrene fra 57 – 71 og har bl.a. det til fælles at de er magnetiske. Disse metaller bruges til stort set alle nye former for elektronik.

-Indtil nu har kineserne stort set haft monopol på den slags jordmetaller, og de har kunnet bestemme både prisen på metallerne, og hvem der har haft adgang til at bruge dem. Med de nye fund i Grønland står sagerne lidt anderledes. Kineserne er fremragende til at tænke langsigtet og strategisk, men med de nye forekomster er deres særstilling på området truet, fastslår chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Niels Christian Wang.

Grønland har hjemtaget råstofområdet, og står selv for beslutningerne på det område, men det kan komme til at kollidere med Danmarks varetagelse af sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitik. Hvis man ikke indenfor Rigsfællesskabet bliver enige om tingene, så kan det give store problemer i tiden fremover.

-Danmark skal tage stilling til, hvordan de vil gribe tingene an fremover. Landets sikkerhedspolitik bliver influeret af den forekomst af sjælden jordarter, der er fundet i Grønland. Hvis ikke der er ro omkring sikkerhedspolitikken, så bliver det meget svært at tiltrække langsigtede investeringer. En vigtig del af sikkerhedspolitikken er den suverænitetshåndhævelse, forsvaret står for. Den opgave bliver større og større i takt med at isen smelter, men vi skal fra forsvarets side gøre, hvad vi kan, for at både Danmark og Grønland får mest muligt ud af de resurser, der findes i den grønlandske undergrund, fastslår kontreadmiralen.

Læs mere om sjældne jordarter her: http://da.wikipedia.org/wiki/Lanthanider