Arktis ændrer sig: Bær og rensdyr under pres

Der bliver færre af de vigtige insekter, der sørger for, at planter producerer bær. Det viser en ny rapport, som flere end 200 forskere fra de arktiske lande har deltaget i.  
Her i landet trives rensdyrbestanden, men i Canda er bestanden i kraftig tilbagegang, konkluderer rapporten Foto © : Carsten Egevang
27. maj 2021 06:03

I de sene sommermåneder springer planter med sortebær i øjnene, når du bevæger dig rundt i fjeldet. 

Men bær som sortebær og blåbær er under pres. Insekterne, der skal bestøve planterne, bliver nemlig færre.

Det viser en ny rapport om de arktiske dyr og planter, som mere end 200 forskere fra Arktis har bidraget til. Blandt andre  Christine Cuyler. Hun er konsulent for Grønlands Naturinstitut og er en af eksperterne bag rapporten.

- Bestøvende insekter gør det muligt for planterne at reproducere sig selv. Vi er interesserede i, at der til efteråret bliver godt med sortebær, og hvis vejret tillader det, at der også er blåbær, siger hun og uddyber: 

- Men hvis der ikke er bestøvende insekter, bliver der ikke nogen bær. Med tanke på hvad vi mennesker er interesserede i, er det i første omgang bærplukkesæsonen, som bliver påvirket.

Insekter spiller en vigtig rolle

Det er måske ikke noget, du går og tænker så meget på i din hverdag, men insekter, som Christine Cuyler er inde på, spiller en afgørende rolle både for at planter sætter sine bær og som føde for fugle.

LÆS OGSÅ FN: Verden er på vej mod en katastrofal temperaturstigning

Og selv om vi slet ikke er der endnu, hvor der ingen bær er at hente i naturen, signalerer den kraftige tilbagegang af insekter i Arktis, som rapporten konkluderer, at vi skal vænne os til færre bær i fremtiden.

- For Grønlands vedkomnmende peger den her rapport på en række forhold, der er under forandring. Flere grønlandske arter er under pres på grund af de hastigt ændrede klimaforhold. For eksempel er insektarter, som har stor betydning for bestøvning af planter eller som føde for fugle, i tilbagegang, siger Chrstine Cuyler.

Hun peger på, at det er vigtigt fortsat at overvåge udviklingen i Arktis for at kunne forudsige hvordan ændringerne i klimaet vil påvirke fødekæden og de arter, som udgør naturlige ressorucer i Grønland.

Varmere Arktis vækker bakterie

Og for Grønland er der vigtig viden at hente fra de andre arktiske stater i en tid, hvor klimaet ændrer sig, og Arktis bliver varmere, mener Christine Cuyler.

For eksempel når det gælder rensdyrbestande. Selv om bestandene har det godt her i landet, oplever især Canada, at mange bestande er i tilbagegang.

- I modsætning til vores bestande i Vestgrønland, der har det godt, er de fleste bestande af rensdyr i hele Arktis, især i Canada og Alaska, i kraftig nedgang. Det skal vi være klar over og være opmærksom på, så vi kan lære noget af det, der sker andre steder, så vi undgår det i Grønland, siger Christine Cuyler.

LÆS OGSÅ Forskere gør historisk fund: Gode nyheder for indlandsisen

Hun nævner, at årsagen til nedgangene i rensdyrbestandene flere steder i Arktis skyldes en bakterie, som tidigere har ligget i dvale på grund af de normalt køligere temperaturer i Arktis. 

Men i takt med varmere temperaturer er bakterien vågnet. Den lever både i vand, på land, i fisk og i fugle og dyr og har forårsaget sygdomsudbrud i rensdyr- og mokskusbestande i Canada.

- Det er nogle af de værste nedgange, siger Christine Cuyler og uddyber: 

- Nu ved vi, at den samme sygdom er tilstede i vestgrønlandske rensdyr. Så det er bare at undgå, at den får et udbrud her, for det kan være katastrofalt for antallet af rendyr.