Forskere gør historisk fund: Gode nyheder for indlandsisen

Forskere har fundet plantefossiler under indlandsisen for første gang. De viser en lys fremtid for iskappen.
Fossilerne kan både fortælle om fortidens klima i Grønland og give et fingerpeg om, hvordan fremtiden ser ud for iskappen, der dækker landet. Foto © : Fleischer Arne
Skrevet af Ritzau
16. marts 2021 14:16

For første gang nogensinde har forskere fundet fossiler under Grønlands indlandsis, oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Fossilerne kan både fortælle om fortidens klima i Grønland og give et fingerpeg om, hvordan fremtiden ser ud for iskappen, der dækker landet.

Det fortæller professor Dorthe Dahl-Jensen ved Niels Bohr Instituttet, som står bag opdagelsen sammen med kolleger fra Belgien og USA.

- Det er et ret bemærkelsesværdigt fund med fossilerne i iskernerne. Og det er jo første gang, at vi har intakte plantefossiler fra under isen, siger hun.

LÆS OGSÅ Gigantisk fossil søbund fundet under indlandsisen

En iskerne består af et rør af is, som har en diameter på omkring ti centimeter. Det bliver boret ned i jorden i stænger. På den måde er man kommet under isen og ned i materialet, hvor fossilerne lå.

Iskernerne kan bruges til at blive klogere på centrale spørgsmål om indlandsisen.

- Når vi kigger på iskernerne, ser vi direkte på makrofossiler - små frosne stumper af grene og blade - og det viser, at der har været vegetation på Grønland, før isen dækkede Grønland, siger Dorthe Dahl-Jensen.

- Det giver os dermed mulighed for at kortlægge, hvor varmt der var før isen, og ikke mindst en større forståelse af, hvad som kunne gro i Grønland før isen.

Iskernerne med fossilerne, som Københavns Universitet har haft på lager i over 20 år, er fra en isboring - den første af sin slags på Grønland - foretaget i 1964.

Men fordi man på daværende tidspunkt ikke havde de samme forskningsmetoder, som man har i dag, blev iskernerne gemt hen og ikke videre undersøgt.

Først ved en flytning af uåbnede kasser i 2017 blev iskernerne opdaget, siger Dorthe Dahl-Jensen.