Gigantisk fossil søbund fundet under indlandsisen

Søbunden kan både give et sjældent indblik i den ukendte fortid og viden om, hvordan den grønlandske indlandsis kan agere i de kommende år, når klimaet bliver varmere, siger forskerne.
Forskerteamet fra Columbia University skriver i studiet, at søen dengang ville have været enorm med et overfladeareal på cirka 7.100 kvadratkilometer. Det svarer til et større areal end hele Sjælland. Vanddybden i søen estimeres til at have varieret mellem 50 meter til 250 meter. Arkivfoto.
Skrevet af Ritzau
17. november 2020 06:23

Resterne af en kæmpe, oldgammel sø er blevet opdaget dybt begravet under Indlandsisen i det nordvestlige Grønland.

Det er første gang nogensinde, at forskere opdager denne type ‘fossile søbund’, - ikke bare i Grønland, men overalt i verden, skriver Earth Institute ved Columbia University i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

Den gigantiske sø anslås at være hundreder af tusinder af år - og måske helt op til 30 millioner år gammel, siger forskerne i et nyt studie om den fossile søbund.

Studiet indikerer, at søbunden indeholder unikke fossiler og kemiske spor af endnu ukendte tidligere klimaer og liv.

LÆS OGSÅ Om 80 år kan verdens have være steget med ti centimeter

Søen menes at være blevet dannet på et tidspunkt, hvor området var isfrit, for senere at blive dækket af sedimenter og frossen indlandsis.

Forskerteamet fra Columbia University skriver i studiet, at søen dengang ville have været enorm med et overfladeareal på cirka 7.100 kvadratkilometer. Det svarer til et større areal end hele Sjælland.

Vanddybden i søen estimeres til at have varieret mellem 50 meter til 250 meter.

Professor Nicolaj Krog Larsen på Institut for Geogenetik ved Københavns Universitet kan også se mange muligheder for ny viden om Grønland, hvis forskerne vælger at bore gennem isen.

Sedimenterne ville for eksempel kunne afsløre, hvornår Grønland sidst var isfrit, hvordan klimaet har varieret, og hvilke planter og dyr der var i Grønland for flere millioner år siden.