Om 80 år kan verdens have være steget med ti centimeter

Med den fart Grønlands indlandsis smelter, vil det globale havniveau stige med mindst ti centimeter om 80 år.
Det nye studie har fundet en markant temperaturstigninger nær de grønlandske kystområder. Stigningen er sket mellem 1991 og 2019 og lyder på 1,7 grader om sommeren og 4,4 grader om vinteren. Foto © : Julien Seguinot/flickr
Skrevet af Ritzau
19. august 2020 06:32

Indlandsisen i Grønland smelter med en hastighed, så det globale havniveau vil været steget med mellem ti og 12,5 centimeter om 80 år.

Det er forudsigelsen i et nyt internationalt studie, som er baseret på analyser af 30 års videnskabelig data om issmeltningen i Grønland.

Havstigningen vil blandt andet have konsekvenser for lavtliggende kystområder i verden, vurderer John Cappelen, seniorklimatolog hos DMI og en del af forskerholdet bag studiet.

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter syv gange hurtigere end i 90'erne

Forudsigelsen er baseret på, at den globale opvarmning fortsætter i samme tempo som hidtil.

Det nye studie har fundet en markant temperaturstigninger nær de grønlandske kystområder. Stigningen er sket mellem 1991 og 2019 og lyder på 1,7 grader om sommeren og 4,4 grader om vinteren.

Hvis udledningen fortsætter, som den gør nu, så er forudsigelsen, at temperaturerne vil stige med yderligere fire til 6,6 grader.

Den store stigning omkring Grønland viser, at især polområderne er udsatte over for klimaforandringer, påpeger John Cappelen.

- Der skal ske noget med vores opførsel, hvis vi skal begrænse opvarmningen, siger John Cappelen.

- Begrænses den fortsatte udledning, så Parisaftalen kan overholdes, så vil opvarmningen i Grønland også begrænses.

LÆS OGSÅ Antarktis sætter varmerekord med temperatur på 18,3 grader

I Parisaftalen, som 196 medlemslande i FN indgik i 2015. er der enighed om en langsigtet målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader – og om at arbejde for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.