Anthon til forsvarsminister: Nu skal der ryddes op

Naalakkersuisoq for Indenrigsanliggender og Miljø, Anthon Frederiksen mødes i dag i København med forsvarsminister Nick Hækkerup.
31. august 2012 12:40

Med sig i kufferten har Anthon Frederiksen krav om oprydning af de 87 omfattende forureninger og godt 540 mindre forureninger, som blandt andet danske militære anlæg i Grønland har været årsag til i årenes løb.

Og holdningerne op til mødet er trukket skarpt op. Fra grønlandsk hold kræver man en total oprydning også efter det amerikanske militær.

Selvstyret mener, at også amerikanernes forurening rundt omkring i landet er et dansk anliggende, fordi der fra dansk side aldrig er blevet stillet om, at amerikanerne skal rydde op efter sig.

Men den køber den danske forsvarsminister ikke.

Han kan godt forstå det grønlandske synspunkt.

- Men der er en verden til forskel på den forurening, som det danske forsvar har pligt til at rydde op i og den, som andre parter har forvoldt, og som derfor må være  deres ansvar, siger Nick Hækkerup i dag til bladet "Ingeniøren".

Han siger iøvrigt, at det ikke er sikkert, at den bedste oprydningsform er at kaste sig over alle de forurenede steder på én gang.

- Muligvis skal der hentes erfaringer ud fra andre projekter som f.eks. landfarmen i Mestersvig. Her har forsvaret igangsat et pilotprojekt til 35 millioner kroner. Projektet er et mikrobiologisk forsøg på at nedbrede en omfattende olieforurening.