Anthon kræver oprydning af miljøsvineri

Oprydningen efter årtiers forurening fra dansk og amerikansk forsvar i Grønland er ved at udvikle sig til et gedigent politisk slagsmål inden for det danske rigsfællesskab. Det skriver fagbladet Ingeniøren i dag.
Skrevet af Karsten Sommer
24. august 2012 09:44

Grønland vil have både olie, tungmetaller og andre forurenende stoffer renset op nu - et krav, som det danske forsvar dog umiddelbart afviser.

Første slag skal stå næste fredag, 31. august, hvor forsvarsminister Nick Hækkerup mødes med Naalakkersuisoq for miljø,  Anthon Frederiksen i København.

Og Grønland er meget direkte i sit krav.

- Grønlands miljølov gælder for hele landet, således også hvor forsvaret befinder sig. Så forsvaret er forpligtet til at fjerne forureningen og forebygge, at det sker igen, siger Anthon Frederiksen til Ingeniøren.

Der er registreret 87 omfattende og godt 540 mindre alvorlige forureninger i Grønland.  Mange af de gamle forureningssynder er sket på USA's militære anlæg og for et halvt århundrede siden.

Men også dem mener Anthon Frederiksen, at Danmark har et ansvar for.

- Vi må jo gå ud fra, at de danske myndigheder, der dengang forvaltede Grønland, enten har godkendt, at lokaliteterne blev forladt, eller har krævet, at der blev ryddet op, siger han.

Det danske Forsvar vil til gengæld kun rense op her og nu, hvis der er risiko for, at forureningen breder sig, og mener ellers, at det først har pligt til at fjerne forureningen, når det forlader et sted.

- Hvis forureningen stammer fra os, skal vi nok rydde op, den dag vi forlader området, siger civilingeniør Birgitte Weber Blicher, der er ansvarlig for alle forsvarets miljøprojekter i Grønland.