Anstalten er uegnet for unge

- Der skal tages vare om unge kriminelle. Det siger naalakkersuisoq for Familie, Mimi Karlsen, i et svar til børnetalsmanden Aaja Chemnitz Larsen, der i begyndelsen af ugen langede hårdt ud efter Mimi Karlsen.
Skrevet af Jette Andersen
23. januar 2013 10:55

Aaja Chemnitz Larsen var rystet over Mimi Karlsens svar til Aleqa Hammonds paragraf 37-spørgsmål, om unge kriminelles manglende anbringelser i sikrede institutioner, som derfor ofte kommer i anstalten, hvor de sidder sammen med voksne, hærdede kriminelle.

- Når det drejer sig om dømte unge, vil Naalakkersuisut fortsætte indsatsen for at åbne en sikret afdeling, siger Mimi Karlsen i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisut har, ifølge Mimi Karlsen, ellers tilbudt kommunerne et særligt projekt, når de er blevet opmærksomme på at unge er blevet tilbageholdt i anstalten. Men det skulle være blevet afslået, enten med henvisning til økonomien i projektet eller at det er en opgave for Kriminalforsorgen.

- Det er naturligvis ikke i orden. Når retten beslutter tilbageholdelse af en ung i surrogat, forpligtes de sociale myndigheder til at placere den unge under 18 år i et ophold som surrogat for tilbageholdelse i en anstalt, siger hun og understreger, at selvom gældende lovgivning ikke er den bedste, så vil Naalakkersuisut gøre, hvad der er muligt inden for rammerne af gældende lovgivning.

Til det efterlyser hun et tæt samarbejde med kommunerne og Kriminalforsorgen i alle konkrete tilfælde.