Ansættelse af grønlandsk præst i Danmark er ved at være på plads

Ansættelsen af en grønlandsksproget præst i Aarhus har trukket i langdrag. Stillingen blev slået op den 15. januar, men præsten lader stadig vente på sig. Aarhus Stift meddeler i dag til KNR, at en af ansøgerne er indkaldt til samtale næste uge. De håber at have en ansættelse på plads i løbet af sommeren.
03. maj 2013 07:38

Fællesforeningen Inuit har siddet med i ansættelsesudvalget, og ifølge foreningens formand Bitha Metelmann har der været 4-5 ansøgere, der alle var velkvalificerede til stillingen. Heraf har foreningen indstillet en kandidat, som formanden betegner som vældig velegnet til stillingen som præst for grønlænderne i Danmark.

Det var helt tilbage i november 2011, at den danske kirkeminister annoncerede, at Folkekirken ville finansiere ansættelsen af en grønlandsksproget præst. Den gang regnede han med en ansættelse i løbet af sommeren 2012. Men det er altså blevet næsten et helt år forsinket. Bitha Metelmann er ærgerlig over, at ansættelsen har taget så lang tid.

Siden sidste sommer har Selvstyrets præst ikke haft lov til at udføre barnedåber, konfirmationer, bryllupper og begravelser for grønlændere, der selv har valgt at bo i Danmark. Så i den mellemliggende periode har mange grønlændere i Danmark måttet affinde med dansksprogede kirkeritualer.

- Det er især begravelserne, der er det værste, siger Bitha Metelmann, der mærker en stigende ærgrelse over situationen blandt sine medlemmer.

Århus Stift oplyser, at tiden siden stillingen blev slået op, især er gået med at indhente høringssvar fra de forskellige parter omkring ansættelsen – Fællesforeningen Inuit, domprovsten og menighedsrådet i Vor Frue Kirke i Aahus, hvor præsten bliver tilknyttet.