Anklager, forsvarer og vidne: Ærgerligt, at retssag er udskudt

Hverken forsvarer eller anklager kunne komme til Sisimiut i dag, og derfor er retssagen mod tidligere KNI-direktør blevet udskudt. Det er beklageligt, lyder det fra alle parter.

En glat landingsbane og strømafbrydelser betød, at den omdiskuterede krænkelsessag mod KNI's forhenværende direktør, Peter Grønvold Samuelsen, ikke kom for retten onsdag og torsdag i denne uge, som det ellers var planlagt.  

Både forsvarer og anklager skulle onsdag morgen være rejst fra Nuuk til Sisimiut, hvor retssagen skulle foregå i Qeqqa Kredsret. 

Men alle fly til og fra Nuuk er aflyst på grund af vejret, så derfor kom de ingen vegne.  

- Det er selvfølgelig beklageligt og uheldigt. Vi ville gerne have gennemført sagen, siger anklager Anne Clinton. 

Hun forklarer, at det heller ikke ville have været muligt at gennemføre retsmødet via video, fordi der er strømnedbrud i Nuuk. 

Også forsvareren ærgrer sig over udskydelsen. 

- Det er enormt ærgerligt. Jeg tror, vi alle havde glædet os til at komme videre i den her sag. Min klient ville meget gerne afgive en forklaring og fremlægge sin version af sagen, så vi glæder os til at komme i retten forhåbentligt snart, siger Finn Meinel, der er forsvarer for Peter Grønvold Samuelsen.  

KNR har været i kontakt med en af kvinderne, der har anmeldt den nu tidligere direktør. 

Kvinden ønsker at være anonym, men KNR kender hendes identitet. 

Hun er skuffet over, at retssagen er udsat.

- Vi har forberedt os mentalt i lang tid. Det er heller ikke let at anmelde sådan en sag. Vi har derfor ellers glædet os til, at det hele er overstået. Derfor er det ærgerligt, siger hun. 

Qeqqa Kredsret kan endnu ikke sige noget om, hvornår sagen kommer for retten.

Men det bliver med sikkerhed ikke i december, lyder meldingen.

Skal bruge to dage

KNR har spurgt forsvareren og anklageren om, hvorfor de har valgt at lægge deres rejse til Sisimiut på selve dagen for retssagen. 

 - Man rejser jo på dagen. Det var aftalt med retten, og det var retten bekendt med, så det var de muligheder, der lå, siger Finn Meinel. 

Heller ikke Anne Clinton havde mulighed for at ankomme til Sisimiut før, siger hun: 

- Der har været andre presserende opgaver i kalenderen, og det, der passede ind i både forsvarerens og anklagemyndighedens kalender, var, at vi fløj derop i dag. 

At begge retsdage er aflyst, skyldes, at sagen ikke kan klares på én dag, forklarer Anne Clinton.  

- Det er af hensyn til de vidner, der er indkaldt. Der er indkaldt i alt otte vidner, og så er der også den tiltaltes forklaring. Og det mener både forsvarer og jeg ikke, at vi kan nå på én dag, siger hun og fortsætter:

- Vi har brug for de to dage, sagen var berammet til. Så nu må vi vente på, at retten finder et nyt tidspunkt, hvor både retten, forsvareren og anklagemyndigheden har tid i kalenderen. Vi håber selvfølgelig, det kan ske hurtigst muligt.  

Nægter sig skyldig

I sagen er den tidligere administrerende direktør tiltalt for at have begået blufærdigshedskrænkelser mod i alt fem kvinder, mens de var ansat i KNI. 

I anklageskriftet, som KNR har fået aktindsigt i, beskrives krænkelser, der skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 - både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

Alle fem kvinder fortæller, at de under deres ansættelse blandt andet blev udsat for uønskede berøringer fra den nu tidligere administrerende direktør.

Anklagemyndigheden kræver tre måneder i anstalt, mens Peter Grønvold Samuelsen nægter sig skyldig og går efter frifindelse. 

Det var tilbage i marts, at det kom frem, at den tidligere KNI-direktør var blevet meldt til politiet for krænkelser

Kort forinden var Peter Grønvold Samulesen fratrådt sin stilling.   

På det tidspunkt stod det ikke klart, hvad der lå bag hans afgang.

Men i oktober oplyste KNI’s nye ledelse, at Peter Grønvold Samuelsen først blev bedt om at gå af og senere bortvist fra KNI som følge af en intern undersøgelse af chikane i virksomheden. 

Peter Grønvold Samuelsen var administrerende direktør for KNI i syv år. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl