Ane Hansen: Stadig aktuelt at melde sig ud af IWC

Overvejelserne omkring udmeldelse fra den internationale hvalfangstkommission, IWC, som formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleister var inde på i sin nytårstale i 2010, er stadig aktuelle. Og naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen, taler jævnligt med sine kolleger i NAMMCO om et nyt forum, hvor lande kan tale sammen om bæredygtig hvalfangst.
Skrevet af Mads Lynge
07. juli 2012 13:39

Under IWC's møde fremlagde Rigsfællesskabet et forslag om, at øge Grønlands hvalkvote fra de nuværende 211 hvaler til i alt 221 årligt fra næste år.
Men forslaget blev mødt med byger af kritik, og medlem af Naalakkersuisut for fangst Ane Hansen fremlagde derfor igen mulighederne for at melde sig ud af IWC, ligesom hun gjorde det i 2010:

- Det er sker indenfor IWC mindsker ikke vores tanker om et muligt exit fra IWC, siger Ane Hansen, efter Rigsfællesskabets forslag om at øge Grønlands hvalkvote med én pukkelhval og ni finhvaler om året fra næste år, fra de nuværende 211 hvaler til i alt 221 årligt, blev nedstemt ved IWC's årsmøde.

Afslaget kom, selvom Grønland i følge Ane Hansen overholdt alle regler og al rådgivning fra kommissionen:

- De krav vi har sendt herfra, er i overensstemmelse med IWC's regler, og antallet af hvaler vi har bedt om er indenfor bæredygtighedsgrænsen. Naalakkersuisut arbejder også for, at vi skal spise mere af vores egne ressourcer, og de er i overensstemmelse med de krav vi har sendte til IWC, siger Ane Hansen.

Derfor er tankerne om udmeldelse fra IWC stadig aktuelle:

- I forbindelse med Nammcos årlige møde til september, har jeg inviteret de fiskeriministre, der er medlem, så vi kan sætte os ned og snakke sammen om IWC's rolle i sagen store hvaler, siger Ane Hansen.

Monacos hvalkommissær mener også, at Danmark og Grønland kunne have fremsat deres anmodning på en mere fornuftig måde - i stedet for at gå direkte i krig.

Det står Ane Hansen uforstående over for:

- Jeg forstår ikke hvad han hentyder til. Vi er ikke i krig. Vi anmoder kun om det vi har brug for efter bæredygtighedsprincippet. Og det er indenfor de rammer, som er udstukket fra IWC's side, siger naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen.

Udenrigsminister Villy Søvndal finder det beklageligt, at det ikke lykkedes at få den fornødne opbakning til nye hvalkvoter.

- Ikke mindst al den stund, at forslaget er biologisk bæredygtigt og jo faktisk blev godkendt af IWC’s videnskabelige komite under mødet i Panama. At IWC ved beslutningen dermed tilsidesætter sine egne regler er selvsagt ikke tilfredsstillende.  Nu vil vi - sammen med Grønland - se på, hvad vi så kan gøre, lyder det her til morgen fra den danske udenrigsminister.