Anda Uldum: Siumut burde tale mere sammen

Her på knr.gl har Siumut-kandidater fra yderdistrikterne varet ude med riven efter Demokraterne. Mest af alt fordi Demokraterne, ifølge de tre kandidater fra Siumut, har lagt hindringer i vejen for partistøtte til kommunalvalget. Det afviser formanden for finansudvalget Andreas Uldum fra Demokraterne.
Skrevet af Peter Troelsen
08. marts 2013 07:13

Et enigt finansudvalg afviste at behandle ansøgningen fra Naalakkersuisut, og derfor kom der ikke tilskud til partierne til afholdelse af udgifter i forbindelse med afholdelsen af det kommende kommunalvalg.

-Hvis man hos Siumut talte lidt sammen ville befolkningen være fri for at høre på den slags påstande. Vi afviste at tage stilling til en ansøgning fra Naalakkersuisut, der sendte ansøgningen til finansudvalget 4. februar. Altså efter valget var udskrevet. På det tidspunkt må vi slet ikke behandle den slags ansøgninger, og det kunne Siumut-kandidaterne have fundet ud af selv. Enten ved at læse Inatsisartutlov om Inatsisartut og Naalakkersuisut, hvor der i § 29 direkte omtales en situation som denne. Hvis ikke det kunne lade sig gøre, så kunne kandidaterne med en enkelt opringning tilSiumuts medlemmer af finansudvalget have fundet ud af sagens rette sammenhæng, forklarer Anda Uldum til knr.gl.

I Inatsisartutlov om Inatsisartut og Naalakkersuisut er anført i § 29, at det fungerende Naalakkersuisut alene kan foretage sig, hvad der er fornødent for embedsforretningernes opretholdelse. I bemærkningerne til samme bestemmelse står der, at Naalakkersuisut ikke må fremme initiativer, som kan opfattes som led i en forestående eller igangværende valgkamp. Reglen fungerer i praksis som et værn mod beskyldninger

om, at Naalakkersuisut anvender bevillinger eller beføjelser til at skaffe sig uretmæssige fordele under en valgkamp mv.

Lignende principper er gældende for Inatsisartut og Finansudvalget. I udvalgets forretningsorden indgår således en bestemmelse om behandling af tillægsbevillingssager efter udskrivelse af valg. Bestemmelsen fordrer, at udvalget i enighed vurderer, at bevillingsformålet er uopsætteligt, ikke politisk præget og ikke udover det nødvendige begrænser det nye Inatsisartuts økonomiske handlemuligheder. Bestemmelsens forudsætninger er ikke opfyldt.