Anda: Det kan kun gå en vej

Svigtende indtægter, ekstrabevillinger og dårligt planlagt byggeri gjorde ondt på sidste års regnskab. Naalakkersuisut ser dog frem til et bedre 2015.
20. maj 2015 16:18

2014 var ikke noget godt år for Grønlands økonomi. Et overskud blev til et underskud og drømmen om et råstofeventyr blev hevet mere ned på jorden.

Der er dog lysere tider i møde. Det slår Naalakkersuisoq for finanser Andreas Uldum, Demokraterne fast.

- Det kan kun gå den ene vej nu, og det er op ad, siger Andreas Uldum, Demokraterne.

 

120 millioner stadigt ikke brugt

Han peger på, at landskassen godt nok blødte med 222 millioner kroner sidste år, men en del af årsagen skal findes i den ekstra bevilling, der blev givet til bekæmpelse arbejdsløshed på 176 millioner. En bevilling, som ikke rigtigt nåede i arbejde sidste år på grund af nogle forsinkelser.

Læs også Landskassen fik stort underskud

Således ligger der stadig 120 millioner kroner i kassen. Penge som jo er på sidste år finanslov, men som kan skabe arbejdspladser i år.

- Det kommer til at betyde rigtigt meget, fordi vi jo har en arbejdsløshedsbekæmpelsesplan. Der kommer til at florere midler rundt i de forskellige kommuner, og det kommer til at bevirke positivt.

 

Byggeriet gået i stå

Et område som også har gjort rigtigt ondt i 2014 er den manglende byggeaktivitet. Således faldt anlægsaktiviteten fra 773 millioner i 2013 til kun 396 millioner kroner sidste år.

Derfor bugner anlægs og renoveringsfonden og så med over 1 milliard kroner. Penge som er øremærket særlige projekter, og derfor ligger og samler støv indtil projekterne kommer i gang.

 

To store projekter

I år kommer der gang i særligt to store projekter, nemlig anlæggelsen af Sikuki Nuuk Havn og den danske stats anlæggelse af nyt fængsel i Nuuk 

- Det kommer til at være et stort anlægsboost, siger Uldum.

Læs også Grønlands første fængsel skal have 3 afdelinger

 

Renovering skaber arbejdspladser

Naalakkersuisut har også en stor renoveringsplan på vej, som også skal skabe aktivitet og arbejdspladser. Netop behovet for arbejdspladser er det bærende element i vurderingen af, hvor der skal renoveres.

- Den (renoveringsindsatsen red.) er fordelt  i forskellige byer, hvor man tager hensyn til arbejdsløshedstallene, siger naalakkersuisoq Andreas Uldum.

På den måde, vil man prioritere de byer, som har flest arbejdsløse.

 

Ny budgetlov på tegnebrættet

Naalakkersuisut håber at kunne kan præsentere en ny budgetlov til efterårssamlingen. En lov som skal sikre en bedre fordeling af anlægsprojekterne, så anlægs og renoveringsfonden ikke skal fyldes til over bristepunktet, mens byggeriet samtidigt går i stå.

Landskassen regnskab for 2014 blev i dag, onsdag behandlet i Inatsisartut.

Læs også GA: Løsningen ligger lige til højrebenet