Analyse: Det kan der ske i Broberg-balladen

Naalakkersuisut kan nemt ramle sammen som et korthus, hvis Múte B. Egede træder forkert i den såkaldte Broberg-ballade.
Konstellation hos Naalakkersuisut, der kun har en spinkelt flertal på et enkelt medlem i Inatsisartut, kan nemlig nemt ramle sammen som et korthus efter blot seks måneders eksistens, hvis Múte B. Egede træder forkert i den såkaldte 'Broberg-ballade'. Foto © : Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Skrevet af Kathrine Kruse
22. september 2021 17:05

Formanden for Naalakkersuisut Múte B. Egedes nuværende hovedpine er at forsøge at holde sammen på Naalakkersuisut.

Det mener redaktør hos radioavisen, Jens Thorin.

Risikerer at komme i mindretal

Konstellation hos Naalakkersuisut, der kun har en spinkelt flertal på et enkelt medlem i Inatsisartut, kan nemlig nemt ramle sammen som et korthus efter blot seks måneders eksistens, hvis Múte B. Egede træder forkert i den såkaldte Broberg-ballade.

For hvis Múte B. Egede degraderer eller smider sin nuværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender ud i kulden, risikerer Inuit Ataqatigiit at komme i mindretal.

LÆS OGSÅ Atassut: Nu skal Múte lave en rokade i Naalakkersuisut 

- Der er forskellige scenarier afhængig af, hvordan formanden for Naalakkersuisut beslutter sig, siger Jens Thorin, som siden mandag har forsøgt at få en afklaring om, hvad Múte B. Egede agter at gøre i sagen. 

Den politiske næstformand i Inuit Ataqatigiit, Aqqaluaq B. Egede, sagde nemlig søndag til Sermitsiaq.AG, at der kan være en rokade på vej i Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret

Også Naalakkersuisuts støtteparti, det lille borgerlige parti Atassut, meddelte mandag, at Múte B. Egede bør lave en rokade med det samme. 

- Vi er stærkt utilfredse, og mit bagland kan slet ikke støtte Pele Broberg. Han er ikke velegnet til at varetage udenrigsområdet, sagde Atassuts formand Aqqalu Jerimiassen til KNR. 

Lader vente på sig

Oppositionspartiet Demokraatit kaldte også Pele Brobergs citater i Berlingske for ”absurde”. 

Koalitionen

I Inatsiartut er der 31 pladser. 

Inuit Ataqatigiit sidder på 12 pladser. 

Naleraq sidder på fire. 

Dermed har de to partier et flertal på lige præcis et mandats flertal. 

Støttepartiet Atassut har blot to pladser i Inatsiartut.

- Det er absurd at foreslå, at kun borgere med inuit-baggrund skal have lov at stemme ved en eventuel afstemning om selvstændighed i Grønland.

Og nu er det op til formanden for Naalakkersuisut at træffe en beslutning om, hvad han vil gøre som konsekvens af Pele Brobergs udtalelser til Berlingske.

- Vi venter fortsat på, hvad han vil beslutte sig til. Artiklen i Berlingske udkom søndag. Og der er fortsat ikke kommet en beslutning, siger Jens Thorin.

- Usikkerheden er også forståelig. Koalitionen har jo kun et flertal på én. Og vægten på skålen er Naleraq. Som Pele Broberg er medlem af. 

- Så hvis formanden for Naalakkersuisut skal træffe en beslutning om Pele Broberg, må hans først tale med sin koalitionspartner Naleraq. Og han må indgå en aftale med dem om, hvad der skal ske, siger Jens Thorin.

LÆS OGSÅ Politisk iagttager: Voldsom ustabilitet i Naalakkersuisut

Men hvorvidt den fire mands store koalitionspartner Naleraq vil acceptere en eventuel rokade er usikkert.

- Det er den, der er spændende. Vi ved, at Naleraq tydeligt sagde under valgkampen, at de vil trække sig fra en koalition, hvis ikke de får deres vilje. De har også tidligere trukket sig fra et samarbejde, siger Jens Thorin.

- Det er derfor svært at spå om, hvordan de vil reagere, hvis de mister en så vigtig post i Naalakkersuisut.

Går på listesko

Og manden, som i sidste ende skal træffe den endelige afgørelse, har gået på listesko, siden han søndag udsendte et  dementi mod Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret.

- Hvad så hvis de kommer med udmelding om, at de er uenige, og at de vil fortsætte uden at rokere i Naalakkersuisut. Vil det være et tegn på svaghed hos Múte B. Egede?

- Vi har ventet længe på at høre, hvad formanden for Naalakkersuisut agter at gøre. Der er nu gået fire dage med vores venten. Og han har endnu ikke truffet sin beslutning. Så han har endnu ikke vist sig beslutsom i denne sag, siger Jens Thorin. 

LÆS OGSÅ Berlingske: Vi har ikke fejlciteret Pele Broberg

- Og han risikerer at blive udfordret igen af sine samarbejdspartnere, hvis han ikke viser sin beslutsomhed. 

Ifølge Jens Thorin er det usikkert, hvorvidt Inuit Ataqatigiit vil fortsætte i en mindretalsregering, hvis situation opstår.  

- Opposition vil nemlig sætte spørgsmålstegn ved, om de kan samarbejde om uran, siger han.

- Og hvis det når så vidt, vil det være op til formanden for Naalakkersuisut, om han vil udskrive valg. Eller om han vil give forhandlingsretten til formanden for Siumut. For den mulighed er der også.

Sagen kort: 

  • I søndags bragte Berlingske et interview med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg. 
  • I interviewet sagde han, at han vil diskutere, hvem det er, der skal kunne deltage i en fremtidig folkeafstemning om eventuel selvstændighed i Grønland. Kun folk med inuit-baggrund skal have lov til at stemme, sagde Pele Broberg. 
  • Den udtalelse tog Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, skarpt afstand fra i et dementi senere på dagen. Det er første gang, at han har undsagt Pele Broberg. 
  • Mandag krævede Atassut en rokade på naalakkersuisoq-holdet for at få Pele Broberg ud af ministerkontoret. 
  • Demokraatit kaldte udtalelsen om stemmeret ”absurd”.
  • Mandag aften skrev Pele Broberg selv en lang opdatering på Facebook. I den stod, at artiklen i Berlingske ”var fordrejet”. Pele Broberg tog også selv afstand til citatet om at ” kun Inuit må stemme ved en kommende folkeafstemning om selvstændighed.” 
  • Tirsdag afviste Berlingske overfor KNR, at artiklen ”var fordrejet”.